in

Najbolja stvar koja se može desiti Evropi je nestanak SAD

ISTAKNUTI francuski istoričar i intelektualac Emanuel Tod je u nedavnom intervjuu govorio o ulozi Sjedinjenih Država u evropskoj geopolitici i istakao da bi u ovom trenutku najbolji scenario za stari kontinent bio da severnoamerička zemlja nestane.

Foto: Printskrin

-Suprotno onome što svi misle, mi sebi kažemo: ‘Šta će biti s nama kada nas SAD više ne budu štitile?’ Bićemo u miru! Najbolja stvar koja može da se desi Evropi bio bi nestanak Sjedinjenih Država, kazao je Tod u intervjuu za francuski radio “RMC”.

Prema njegovim rečima, Vašington “uživa da izaziva nerede u Evroaziji”, gde neprestano podstiče ratove i nastoji da uvede haotično stanje.

Kako je naglasio, SAD moraju da pristanu na “povlačenje svoje imperije” u tom regionu i u svim onim gde “održavaju sukobe”, naglasivši da “to doprinelo pogoršanju situacije u Gazi do znatnih razmera”.

-Francuska više ne postoji, jer je povezana sa SAD i pod kontrolom NATO-a, istakao je.

Tod ocenjuje da su američki geopolitičari “katastrofa” jer im nedostaje, između ostalog, “moral”, a i imaju sklonost ka “novcu i ratu”.

-SAD žele da spreče saradnju Rusije sa zemaljama Evropske unije, posebno sa Nemačkom. To je opsesija i strateški cilj. U sadašnjim okolnostima, rat će na kraju prestati. Nije Rusija ta koja će pobediti, već će Zapad izgubiti, zaključio je francuski istoričar.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije