in

“NADAM SE SAMO DA ĆU DA OSTANEM ŽIV” Ovako su Putinovi protivkandidati odgovorili na pitanje da li misle da će pobediti na izborima u Rusiji

GODINAMA su ruski propagandisti i vladini zvaničnici davali sve od sebe da prikažu američke izbore kao suštinski nedemokratske i nepouzdane. Otvoreno su se radovali kada su bivši predsednik Donald Tramp i TV voditelji poput Takera Karlsona pomogli u njihovom slučaju tvrdeći da bi američki izbori lako mogli biti namešteni ili ukradeni.

Foto: Tanjug/AP

Pored diskreditacije Sjedinjenih Država, trik kritikovanja zapadnih demokratija daje svojevrsni legitimitet izborima u Rusiji, koji su zapravo pre šou nego pravi demokratski proces, a sve zbog nepopustljive kontrole koju ruski predsednik Vladimir Putin ima nad glavne poluge vlasti.

“Ruski predsednički izbori”

Predstava pod nazivom “Ruski predsednički izbori” je u suštini toliko irelevantna da je čečenski lider Ramzan Kadirov predložio otkazivanje predstojećih predsedničkih izbora dok invazija na Ukrajinu još traje, ili održavanje izbora sa Putinom kao jedinim kandidatom.

Ruski propagandisti poput Vladimira Solovjeva, poslanika u ruskom parlamentu Andreja Guruljova, filmskog reditelja Karena Šahnazarova i mnogih drugih više puta su isticali da je Putin u suštini jedini kandidat i da se ne suočava sa pravom opozicijom.

Tako je zamišljeno u samom početku i nije greška. Naime, svaka jaka opoziciona ličnost je ili mrtva, u egzilu ili čami u zatvoru posle neuspešnih pokušaja trovanja, poput Vladimira Kara-Murze i Alekseja Navaljnog.

Oni kojima je dozvoljeno da učestvuju u emisiji pod nazivom “Ruski predsednički izbori” dobro su svesni svog simboličkog položaja i načina na koji moraju da deluju. Dakle, od njih se očekuje da se pretvaraju da se kandiduju za predsednika, ali u isto vreme moraju vešto da izbegnu bilo kakvo pretvaranje da se suprotstavljaju Putinu ili da imaju bilo kakvu šansu za pobedu.

Za sada odobrena samo tri kandidata za učešće na izborima

Do sada su za učešće na izborima, koji će se održati od 15. do 17. marta, zvanično odobrena samo tri kandidata: kandidat Liberalno-demokratske partije Leonid Slucki, koji trenutno obavlja funkciju šefa Odbora za spoljne poslove Državne dume, komunista Nikolaj Haritonov i kandidat Nove narodne partije Vladislavu Davankovu, prenosi Dejli Bist.

Tokom nedavne konferencije za novinare, novinar je pitao Davankova: “Da li planirate da pobedite?”

Davankov je skrenuo pogled i nasmejao se, a zatim je odgovorio: “Zavisi šta smatrate pobedom”.

Novinar je potom isto pitanje postavio i poslaniku Nikolaju Haritonovu: “Mislite li da možete da pobedite?”

Njegov odgovor je bio: “Ne mogu da govorim na ovaj način, pobedio ili ne pobedio”.

Postoji niz drugih potencijalnih kandidata, ali niko od njih ne gaji iluzije o svojim šansama na ruskim predsedničkim “izborima”.

Andrej Bogdanov, predsednik Ruske Partije slobode i pravde, bio je prilično otvoren na pitanje da li planira da pobedi: “Naravno da ne! Da li izgledam kao idiot?”

“Uvek treba da se usuđuje da sanja”

Poslanik ruskog parlamenta Sergej Baburin rekao je da “planira da učini sve da konsoliduje rusko društvo”.

Na pitanje da li planira da pobedi na predsedničkim izborima, Baburin je odgovorio: “Uvek treba da se usuđuje da sanja”.

Novinar je insistirao: “Ali da li planirate da pobedite?”

Baburin je malo oklevao, a onda je odgovorio: “Znate, samo Bog može da planira”.

Igor Girkin, poznat i pod pseudonimom Igor Strelkov, koji se nalazi u pritvoru čekajući suđenje za podsticanje na ekstremizam, želeo je da se kandiduje za predsednika iako je priznao da će predstojeći izbori biti lažni i da je njihov „pobednik” unapred određen.

Girkin je bivši oficir Federalne službe bezbednosti (FSB) koji je učestvovao u ruskoj aneksiji Krima i njenoj početnoj invaziji na istočnu Ukrajinu. U novembru 2022. holandski sud proglasio je Girkina i dvojicu njegovih saradnika krivim za ubistvo 298 ljudi na letu MH17, koji je oboren ruskom raketom zemlja-vazduh dok je leteo iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

On i njegovi sledbenici nisu uspeli da podnesu papirologiju za njegovu predsedničku kandidaturu, jer su njihovi potpisi morali da budu overeni, a više beležnika je odbilo da sarađuje sa njima u tom procesu.

Jekaterini Duncovoj zabranjena kandidatura

Ruska Centralna izborna komisija odbacila je nominaciju bivše regionalne predstavnice Jekaterinte Duncove, pronašavši više od 100 grešaka u njenoj dokumentaciji, uključujući i navodne pravopisne greške. Vrhovni sud Rusije odbio je žalbu Dancove na odluku komisije.

Duncova poziva na mir u Ukrajini i poziva svoje pristalice da pomognu bivšem poslaniku Borisu Nadeždinu, koji je glasno pozvao Kremlj da prekine neprijateljstva i pregovara sa Ukrajinom.

Kada ga je novinar upitao da li planira da pobedi, Nadeždin je odgovorio jezivim realizmom i iskrenošću.

– Znate, samo se nadam da sam na kraju ove izborne kampanje još uvek živ, slobodan i da nisam proglašen stranim agentom – rekao je.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

(Indeks)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije