in

Nabavka vredna više od milijardu evra

RUMUNSKO Ministarstvo odbrane nabaviće 200 projektila za sisteme “patriot”, vrednosti preko milijardu evra, putem nabavke koja je deo savezničkog ugovora.

Foto Tanjug/AP

U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Skaj Šilda, Rumunija će nabaviti 200 raketa “PAC-2 GEM-T”.

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procenjena ukupna vrednost za paket od 200 projektila namenjenih za dopunu borbenih zaliha rumunske vojske iznosi 1,09 milijardi evra, bez PDV-a, uključujući rezervne delove, prateće usluge i drugo, prenosi Ađerpres.

-Ova kupovina dokazuje da Alijansa ima adekvatna i prilagođena rešenja za bezbednosnu situaciju sa kojom se suočavamo u istočnoj Evropi, od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovaj projekat smatram uspešnim modelom saradnje saveznika i primerom razvoja proizvodnih kapaciteta za odbranu koji zaslužuje da se preslika na evropski nivo, rekao je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, kako je navedeno u saopštenju ministarstva odbrane te zemlje.

On je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti da preduzima dalje korake za nabavku vojne opreme i municije najnovije generacije, kao bi ispunilo ciljeve rumunske odbrambene politike.

Agencija NATO za nabavku i podršku podržaće koaliciju saveznika, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem “patriot” kako bi pojačale protivvazdušnu odbranu.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je “COMLOG-u”, zajedničkom poduhvatu američke kompanije “Rajteon” i nemačkoj kompaniji “MBDA”.

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije