in

Na meti i Lukašenko, takođe, krao ukrajinsku decu, te ministar odbrane Severne Koreje

Na meti i Lukašenko, takođe, krao ukrajinsku decu, te ministar odbrane Severne Koreje

EU stavlja beloruske otmičare dece iz Ukrajine na crnu listu, podstičući pozive za raspisivanje međunarodnog naloga za hapšenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Foto Tanjug/AP

Dmitrij Demidov, načelnik opštine u Vitebskom regionu u Belorusiji, bio je jedna od “ključnih osoba uključenih u nasilnu deportaciju ukrajinske dece u Belorusiju i njihovo naknadno nezakonito usvajanje od strane ruskih i beloruskih porodica”, navodi se u nacrtu crne liste u koju je EUobzerver imao uvid.

Još troje Belorusa prozvanih zbog deportacije dece – Dmitrij Šaucu, Aleksej Talaj i Olga Volkova, delovala su u ime Lukašenkovog režima.

Šaucu je bio generalni direktor beloruskog Crvenog krsta, ali je lično posetio “decu iz Ukrajine u Belorusiji i Ukrajini koja se nalazi pod ruskom okupacijom, noseći prorusku vojnu odeću”, saopštila je EU.

Talaj je osnovao “Dobrotvornu fondaciju Aleksej Talaj”, u kojoj su oteta ukrajinska deca bila “primorana da pohađaju obrazovne programe koji aktivno podržavaju rusku državnu propagandu, javno negirajući pravo Ukrajine na državnost”, saopštila je EU.

Volkova je bila na čelu pseudo-NVO pod nazivom Delfini, koja je “ideološki indoktrinisala” ukrajinsku decu, dodaje EU.

I Talajeva dobrotvorna organizacija i nevladina organizacija Volkove trebalo bi da se nađu na crnoj listi.

U studiji Univerziteta Jejl u SAD u novembru Lukašenkov režim je optužen da je odveo 2.400 ukrajinske dece u 13 ustanova u Belorusiji.

Prognani beloruski disident Pavel Latuška, takođe, je u isto vreme podneo dokaze o Lukašenkovoj ulozi u programu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu.

Belorusi su trebali da budu dodati u 13. rundi sankcija EU Rusiji, koju bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da usvoje 19. februara u Briselu.

EU je prvobitno predložila da se na 13. listu doda 118 pojedinaca i entiteta, uključujući ruske firme koje krijumčare severnokorejsko oružje na ukrajinsko ratište.

Ali sada je svoj predlog dopunila sa još 43 fizička i 32 pravna lica.

Većina njih su ruske firme za proizvodnju oružja, njihovi šefovi i nižerangirani ruski zvaničnici, od kojih su neki, takođe, osumnjičeni za otmicu dece u Ukrajini.

Na ovoj listi nalaze se i severnokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam i Severnokorejski Generalni biro za rakete, koji proizvodi balističke rakete.

Ako bude usvojena u sadašnjem obliku, 13. runda sankcija Rusiji će povećati broj uglavnom ruskih pojedinaca i entiteta na 2.143 koji imaju zabranu viza EU ​​i kojima će biti zamrznuta imovina zbog rata u Ukrajini.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije