in

Na čekanju fond od 200 miliona evra za civilne projekte

Na čekanju fond od 200 miliona evra za civilne projekte

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata.

Foto: Profimedia

Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u “simboličnu posetu” Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.

Na dnevnom redu odložene posete, kako piše “Ukrainska pravda”, bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine.

Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona evra za civilne projekte koje realizuju francuska mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini.

Makron je ranije najavio da namerava da poseti Ukrajinu u februaru kako bi zaključio sporazum o „bezbednosnim garancijama“, ali tada nije spominjao konkretan datum posete.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa Makronom o situaciji na bojnom polju i ukrajinskoj potrebi za oružjem.

BONUS VIDEO: Vučić na pitanje “Novosti”: Imao sam važne razgovore sa Makronom o budućnosti Srbije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije