in

MOSKVA O ŠIRENJU ORUŽJA SUDNJEG DANA: Rusija ne planira da rasporedi nuklearno naoružanje u druge zemlje

MOSKVA O ŠIRENJU ORUŽJA SUDNJEG DANA: Rusija ne planira da rasporedi nuklearno naoružanje u druge zemlje

RUSIJA ne planira da svoje nuklearno oružje rasporedi u druge zemlje, osim Belorusije, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije, predstavnik Rusije u BRIKS-u Sergej Rjabkov na pres konferenciji nakon prvog zasedanja.

Foto Tanjug/AP

Diplomata je naveo da Rusija pokazuje maksimalnu odgovornost po pitanju raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

-Raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije se odvija u okviru suprotstavljanja sve agresivnijoj i sve opasnijoj aktivnosti Severnoatlantskog saveza na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, sprovođenju težnje Alijanse da nanese strateški poraz Rusiji, proširenju prakse zajedničkih nuklearnih misija NATO-a i još mnogo toga. Sa Minskom smo odlučili da rasporedimo nuklearno oružje u Belorusiji i to je u vezi sa linijom kolektivnog Zapada. Razlika između nas i NATO je velika, mi pokazujemo maksimalnu odgovornost, podvukao je zamenik ruskog ministra.

Rjabkov je pojasnio da Moskva i Minsk preduzimaju te akcije u okviru jedinstvene Savezne države koja ima zajednički bezbednosni prostor. Zajedničke nuklearne misije NATO-a se sprovode na teritoriji i u vazdušnom prostoru država koje su sebe „proglasile za nenuklearne zemlje u smislu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“.

-Sada zapadna grupa i njihovi američki podstrekači žele da tu praksu prenesu na Azijsko-pacifički region. To umnožavanje nuklearnih alijansi ili kvazi-alijansi u mnogim tačkama sveta je odraz agresivnosti, neprijateljstva prema mirnom razvoju onih zemalja koje se zalažu za jednakost, uzajamno poštovanje i postepeni put civilizacijskih kretanja, zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. marta 2023. godine objavio da će Moskva, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, kao i da je to slično tome što SAD već dugo rade na teritoriji svojih saveznika. Moskva je Minsku predala raketni kompleks „iskander“, koji može da nosi nuklearno oružje i pomogla je da se beloruski avioni modernizuju kako bi mogli da nose specijalnu municiju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije