in

Moskva na vreme obavestila Kijev o prevozu ukrajinskih zarobljenika

Moskva na vreme obavestila Kijev o prevozu ukrajinskih zarobljenika

RUSIJA je blagovremeno saopštila Ukrajini o prevozu vojnika avionom Il-76 koji su oborile ukrajinske oružane snage u Belgorodskoj oblasti, saopštio je u intervjuu za „Izvestija“ portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

– Predlažem da se ipak fokusiramo na saopštenja koja su bila sa naše strane. Naši predstavnici su govorili da su takve poruke poslate blagovremeno – rekao je Peskov.

On je istovremeno napomenuo da čitava mehanika vezana za razmenu ratnih zarobljenika predstavlja osetljive informacije. Prema njegovim rečima, proces treba da se odvija van očiju javnosti.

– U interesu promovisanja ovog procesa, nema potrebe da se sada raspravlja o svim ovim detaljima – dodao je portparol.

Peskov je objasnio da su istražitelji već počeli sa radom, pronađene su dve crne kutije – uređaj za snimanje parametara leta i diktafon, a otkriveno je da na olupini trupa aviona ima rupa od udarnih elemenata. Sada je potrebno utvrditi kojoj vrsti naoružanja pripadaju, zaključio je Peskov.

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije