in

“Manjinama osporavaju politička i građanska prava, njihova kultura se negira”

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres kritikovao je u NJujorku velike propuste u poštovanju prava etničkih, verskih i jezičkih manjina.

Foto:; EPA

– Ne radi se o pojedinim slučajevima, već o kompletnom izostanku zaštite prava manjina – kazao je Guteres na skupu održanom na marginama Generalne skupštine UN, kojem su prisustvovali predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Slovenije Borut Pahor i guverner italijanskog regiona Južni Tirol Arno Kompačer.

On je kazao da se manjine i dalje nasilno asimiluju i tlače, te da su žrtve predrasuda i diskriminacije mržnje i nasilja.

– Vidimo da se manjinama osporavaju politička i građanska prava, da se njihova kultura negira, kao i jezik i pravo na veroispovest – kazao je Guteres, prenosi „Katpres“.

Prema njegovim rečima, 30 godina od usvajanja Deklaracije UN o pravima etničkih, verskih i jezičkih manjina svet zaostaje u ispunjavanju ciljeva borbe protiv diskriminacije i uključenja manjina u procese odlučivanja u svim sferama života.

Apelovao je na članice UN da preduzmu konkretne korake u zaštiti manjina.

Kompačer je rekao da je na tom skupu Južni Tirol od više govornika pomenut kao jedan od malobrojnih uspešnih priča u svetu za miroljubivo rešenje etničkog konflikta i zaštite manjina.

To, kaže, pokazuje da se mora dalje raditi u tom pravcu i ojačati autonomija Južnog Tirola.

Van der Belen je Južni Tirol i slovenačku manjinu u Austriji naveo kao primer uspešne primene manjinskih prava.

On je istakao da podsticanje i zaštita prava manjina doprinosi političkoj i socijalnoj stabilnosti država.

Pahor je ukazao na zaštitu italijanske i mađarske manjine u svojoj zemlji, rekavši da sa susedima postoji uspešan dijalog u vezi sa manjinskim pitanjima na koji je posebno ponosan.

BONUS VIDEO: 

NOVOSTI” NA SAHRANI KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije