in

Makron želi da smeni Ursulu fon der Lajen?

Makron želi da smeni Ursulu fon der Lajen?

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron želi da smeni predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i trenutno sa drugim liderima EU razmatra opcije u tom smislu, javila je novinska agencija “Blumberg”, pozivajući se na izvore.

Foto AP

– Zadatak predsednika Komisije je da brani opšti interes i prema tome ne sme biti previše politizovan, što baš nije bio slučaj sa odlazećom Komisijom – rekao je ranije Makron.

Makron je u kontaktu sa drugim liderima EU koji bi mogli da zamene Fon der Lajenovu, a posebno se tu ističu bivši italijanski premijer Mario Dragi, koji je i predsednik Evropske centralne banke.

Izvori u Briselu, uključujući one u kabinetu Fon der Lajenove, rekli su da nije jasno da li Makron zaista želi da je smeni ili samo pokušava da izvrši pritisak kako bi od nje dobijao ustupke u budućnosti.

Fon der Lajenova je i dalje izraziti favorit na predstojećim izborima, s obzirom na činjenicu da je ona glavni kandidat Evropske narodne partije /EPP/ desnog centra, koja ima najviše mesta u Evropskom parlamentu i očekuje se da će dodatno ojačati pozicije tokom izbora u junu. Međutim, kandidat kojeg predloži EPP i dalje zahteva podršku apsolutne većine u parlamentu.

Prema pisanju Blumberga, položaj Fon der Lajenov narušen je višestrukim skandalima visokog profila, od kojih je poslednji izbio ranije ovog meseca kada se našla na udaru kritika zbog toga što je nemačkom poslaniku u Evropskom parlamentu Markusu Piperu dala unosan posao “specijalnog savetnika”, sa platom od 17.000 evra mesečno.

– Ovo imenovanje izazvalo je pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti procesa nominovanja unutar bloka – navedeno je u zajedničkoj žalbi više visokorangiranih zvaničnika, uključujući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i komesara Tjerija Bretona, upućenoj Fon der Lajenovoj.

Komisija je, međutim, odbacila optužbe, navodeći da “ima puno poverenje u činjenicu da se proces odvijao u potpunom skladu sa procedurama”.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije