in

MAKRON U NOVOGODIŠNJEM OBRAĆANJU: 2024.

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da će 2024. biti godina francuskog ponosa i nade, u znaku Letnjih olimpijskih igara u Parizu i ponovnog otvaranja katedrale Notr Dam nakon razornog požara.

Foto: Goran Čvorović

-Samo jednom u veku ste domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u milenijumu se obnovi katedrala. I zato je 2024, godina odlučnosti, izbora, oporavka i ponosa. U stvari, godina nade, poručio je Makron u novogodišnjem televizijskom obraćanju.

Francuska će nastaviti da se “ponovno naoružava” kada je reč o bezbednosnim pitanjima, ali će podsticati javno obrazovanje i socijalnu koheziju, rekao je Makron, prenosi Rojters.

On je dodao da su 2023. godinu obeležili ratovi u „Ukrajini, na Bliskom istoku i u Gazi ” i podsetio da je 41 francuski državljanin ubijen, a drugi uzeti kao taoci u „terorističkim napadima u Izraelu” 7. oktobra.

Makron je takođe rekao da će 2024. biti “godina odlučnosti” za Francusku i naveo predstojeće izbore za Evropski parlament kao priliku za francuske glasače da “nastave evropsku tradiciju ili da je zaustave”.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije