in

LULA DANAS POLAŽE ZAKLETVU: Ogromni problemi pred novim predsednikom Brazila

LULA DANAS POLAŽE ZAKLETVU: Ogromni problemi pred novim predsednikom Brazila

LIDER levičara i pobednik na predsedničkim izborima u Brazilu Luiz Inasio Lula da Silva danas će u glavnom gradu Braziliji položiti predsedničku zakletvu, uz pooštrene mere bezbednosti zbog pretnji nasiljem pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Foto: Profimedia

Ceremonija u Kongresu počinje u 15 časova po lolalnom vremenu (18.00 po Griniču), posle koje će Lula otići u palatu Planalto odakle će pozdraviti 30-ak hiljada svojih pristalica, prenosi Rojters.

Lula (77) je na oktobarskim predsedičkim izborima tesno pobedio Bolsonara i osvojio treći predsednički mandat, što je bez presedana u istoriji Brazila.

Ovaj popularni levičar se vratio na političku pozornicu nakon pauze tokom koje je proveo godinu i po dana iza rešetaka po presudi za korupciju koja je kasnije poništena.

U periodu od 2003. do 2010. godine Lula je kao predsednik Radničke partije (PT) i bivši sindikalni lider podigao milione Brazilaca iz siromaštva i podstakao posustalu ekonomiju.

Sada se suočava sa zastrašujućim izazovom da poboljša stagnirajuću brazilsku ekonomiju i istovremeno ujedini zemlju koja je pod Bolsonarom postala bolno polarizovana.

– Od Lule se mnogo očekuje. Imaće tešku misiju da povrati normalnost i predvidljivost u Brazilu, a pre svega da brzo pruži rezultate koji poboljšavaju kvalitet života Brazilaca – rekao je Kreomar de Souza, direktor agencije za procenu političkih rizika Darma iz Brazilije.

Bolsonaro je u petak otišao iz Brazila na Floridu u pokušaju da izbegne predaju dužnosti Luli i bilo kakve rizike koji se odnose na vreme koje je proveo na predsedničkoj funkciji.

Njegove pristalice su dva meseca protestovale u atmosferi vandalizma i nasilja zbog navodne izborne krađe pozivajući vojsku da izvrši puč i spreči da se Lula vrati na funkciju.

Jedan od njih je i uhapšen zbog izrade bombe koja je otkrivena u kamionu sa avio gorivom na ulazu na aerodrom u Braziliji. Uhapšeni je, navodi se, priznao da je želeo da poseje haos i da izazove vojnu intervenciju.

BONUS VIDEO: PUTIN VOZI AUTOMOBIL – Provozao se krimskim mostom


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije