in

LJuti poljoprivrednici blokirali pristanište u luci, trajket sa ministrom morao da “pobegne” nazad (VIDEO)

DRŽAVNO tužilaštvo u Flensburgu pokrenulo je u petak istragu protiv grupe poljoprivrednika koji su sprečili pristajanje trajekta na kojem se nalazio ministar privrede Robert Habek, a akcija poljoprivrednika naišla je na široku osudu javnosti.

Foto: Printsrin/Iks

– Državno tužilaštvo u Flensburgu je pokrenulo istragu zbog sumnje u počinjeno kazneno delo prisile, a mogući su i istražni postupci zbog sprečavanja službenog osoblja u obavljanju posla te kršenja javnog reda i mira – sapšteno je iz ove ustanove.

Grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak poslepodne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Severnom moru nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike.

Habek, koji je i sam iz ovog dela Nemačke, tek je u drugom pokušaju u noći uspio sići s trajekta i nastaviti svoj put.

Kapetan trajekta se u dogovoru s policijom odlučio da ne pristane zbog opasnosti da dio nasilnika prodre na trajekt i upusti se u obračun s ministrom i njegovom pratnjom.

Brodarska kompanija je saopštila kako se radi o “jedinstvenom slučaju” u 140-godišnjoj povijesti kompanije, prenosi Indeks.hr.

– Teško je zamisliti šta bi se dogodilo da je na trajektu bilo teških bolesnika koji hitno moraju stići na kopno – rekao je kapetan trajekta.

Nasilna akcija poljoprivrednika je izazvala ogorčenje širom Nemačke. Nemačka grupa poljoprivrednika (DBV) je osudila akciju i distancirala se od nasilnih demonstranata.

– Lični napadi, uvrede, pretnje, prisila i nasilje jednostavno ne idu. Blokade ove vrste su potpuni No-Go – stoji u saopštenju DBV-a.

Akciju je osudio i Savez poljoprivrednika savezne pokrajine Šlesvig-Holstein gde se incident i dogodio.

Ministar poljoprivrede Kem Oezdemir rekao je za javni servis ARD kako se radi o “neprihvatljivoj akciji”.

– To su ljudi kojima uopšte nije stalo do poboljšanja stanja u nemačkoj poljoprivredi nego imaju vlažne snove o svrgavanju legalne vlasti ali to se neće dogoditi – rekao je Oezdemir.

Poljoprivrednici širom Nemačke za ponedeljak pripremaju veliku akciju kojom se protestuje protiv odluke savezne vlade da ukine subvencije goriva za poljoprivrednike.

Vlada je ove nedelje delimično povukla ovu odluku, ali poljoprivrednici ne odustaju od protesta i blokadama prometnih deonica.

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM: Vanredna situacija na jugu Indije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije