in

LIDERI EU BESNI ZBOG POTEZA ŠARLA MIŠELA: Orban dobija šansu

DA LI JE Šarl Mišel uprskao stvar? Evropske diplomate i zvaničnici svakako misle tako i osudili su odluku predsednika Evropskog saveta da se kandiduje za Evropski parlament, piše Politiko.

Foto: Tanjug/AP

Ako bude izabran, Mišel planira da preuzme svoju funkciju sredinom jula, mnogo pre kraja svog mandata predsednika Saveta, koji se završava u novembru.

– To je apsolutno skandalozan potez sa njegove strane – rekao je Endru Daf iz Centra za evropsku politiku.

Dok Evropa gleda i bori se sa dva velika rata na svom pragu, Mišelov odlazak sa jedne od najvažnijih pozicija u institucijama EU je sebičan i karijerističan u očima njegovih kolega.

Osim toga, njegov odlazak bi značio da bi Viktor Orban predsedavao sastancima Evropskog saveta u Mišelovom odsustvu, s obzirom na to da će Mađarska kasnije ove godine preuzeti rotirajuće predsedavanje Evropskoj uniji.

Pojedine diplomate i zvaničnici EU tvrde da ovaj potez predstavlja i sukob interesa, s obzirom na to da je Mišel funkcioner jednog tela dok se istovremeno kandiduje za drugo. Zbog toga bi, kažu, bilo dobro da Mišel podnese ostavku već u junu, ako ne i ranije. Jedan diplomata je rekao da je ovo neviđeno nepošten potez zvaničnika koji šteti ugledu Evropskog saveta, ali je uveren da Savet neće dozvoliti da on bude talac političara u kampanji.

Zvaničnik blizak Mišelu je naglasio da lidere EU ne treba iznenaditi i da su o svemu na vreme obavešteni.

Foto AP

– Obavestili smo lidere u pravo vreme kako bismo izbegli curenje detalja u medije – rekao je zvaničnik blizak Mišelu.

– On je obavestio neke lidere direktno, a neke indirektno – rekao je on, pozivajući se na mejl koji je poslao Mišelov kabinet.

Mišel se sada suočava sa teškim kritikama zbog načina na koji je objavio svoju odluku. Bivši belgijski premijer objavio je svoju odluku u subotu kasno uveče u izjavi za belgijske medije.

Ali jedan zvaničnik EU tvrdi da je Mišel otvoreno razgovarao samo sa svojim prijateljem, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, dok je drugima poslao mejl, što je „razbesnelo komesare, i to s pravom”.

Jedan diplomata je rekao da „države članice uopšte nisu unapred konsultovane o Mišelovoj odluci. Niko nije bio oduševljen što su obavešteni tek u trenutku kada su mediji već počeli da izveštavaju o Mišelovom planu”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije