in

Krivi za problem sa isporukom turbine za Severni tok 1

Krivi za problem sa isporukom turbine za Severni tok 1

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc optužio je danas Rusiju da je kriva za probleme s isporukom turbine za gasovod Severni tok 1, koji je u središtu evropske gasne krize.

Foto: Tanjug

Turbina, koju Gasprom navodi kao razlog za smanjeni protok gasa, spremna je i nema prepreka na nemačkoj strani da bude isporučena, rekao je Šolc novinarima zajedno s glavnim izvršnim direktorom kompanije Simens enerdži, proizvođačem turbina, izveštava “Blumberg”.

– Ono što mi je važno jeste da jasno stavim do znanja da je ova turbina spremna za isporuku u bilo kom trenutku. Ništa ne sprečava njen transport u Rusiju – rekao je Šolc, koji je doputovao u Milhajm na Ruru, gde se nalazi pogon Simens enerdžija.

Budući da je Moskva smanjila protok gasa kroz Severni tok 1, najveća evropska ekonomija se ove zime suočava s energetskom krizom koja bi mogla da izazove recesiju i primora Nemačku da racionališe potrošnju gasa.

Pitanje gde se turbina nalazi izazvalo je političke kontroverze poslednjih nedelja, pri čemu Rusija kaže da bez te komponente ne može da poveća izvoz gasa u Evropu, a Nemačka odbacuje njihov argument kao blef, navodi njujorška agencija.

Turbina je ranije bila poslata u Kanadu na redovan servis u fabriku Simens enerdžija, gde je i proizvedena. Kanada je prvo zabranila njen povratak u Evropu zbog sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je naknadno odlučila da dozvoli transport do Nemačke, gde se turbina od tada nalazi čekajući zeleno svetlo iz Moskve, navodi “Blumberg”.

Ruski gasni gigant Gasprom je od juna postepeno smanjivao protok gasa kroz gasovod Severni tok 1, navodeći tehničke probleme i nedostavljanje dokumentacije za turbinu od strane Simens enerdžija. Severni tok 1 trenutno radi sa oko 20 posto kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije