in

Kremlj vodi dezinformacionu kampanju protiv Zelenskog

Kremlj vodi dezinformacionu kampanju protiv Zelenskog

RUSIJA vodi dezinformacionu kampanju protiv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koja ima za cilj da destabilizuje i podeli ukrajinsko društvo, piše Vašington post, pozivajući se na interna dokumenta Kremlja.

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Administracija ruksog predsednika Vladimira Putina navodno je naredila grupi ruskih političkih stratega da koriste društvene mreže i novinske članke sa lažnim informacijama kako bi progurali tezu da je Zelenski “histeričan i slab”, navodi američki list.

Instrukcije Kremlja rezultirale su hiljadama postova na društvenim mrežama i stotinama lažnih informacija koje su navodno kreirale tzv. “farme trolova”.

Prema pisanju lista, u internim dokumentima Kremlja dezinformaciona kampanja je predstavljena kao “informaciono-psihološka operacija”.

Vašington post ističe, pozivajući se na istraživanja javnog mnjenja, da je ukrajinsko društvo, uprkos tome, ostalo “izuzetno ujedinjeno od početka ruske invazije”.

List piše da je u jednom dokumentu neimenovani ruski strateg naveo da je Zelenski “kao Bred Pit, svetska zvezda sa imidžom sa koji se ne može ocrniti”.

Međutim, usled smene generala Valerija Zalužog, situacije na terenu koja se ne menja i finansijske podrške Vašingtona koja je neizvesna, pojedini evropski i ukrajinski zvaničnici zabrinuti su da bi prikriveni propagandni napori Rusije mogli da počnu da narušavaju nacionalnu koheziju i moral Ukrajinaca.

-Najteža vremena su pred nama, rekao je jedan neimenovani visoki evropski zvaničnik.

On je dodao da Rusija priprema novu kampanju koja se navodno sastoji od “tri glavna pravca: pritisak na liniji fronta, napadi na ukrajinsku infrastrukturu i kampanja destibilizacije”.

Iz Kremlja se zasad nisu oglašavali povodom ovih optužbi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije