in

KO JE “DESNA RUKA” SI ĐINPINGA? Važi za jednog od najuticajnijih ljudi u Kini, jedna stvar ga posebno izdvaja od drugih pomoćnika

CAI Ći je među petoro najmoćnijih Kineza koji objedinjuje dve moćne funkcije i redovno prati kineskog predsednika u inostranstvo, što nije zabeleženo još od Maove ere.

Foto: Tanjug/AP

Cai Ći ima neobičnu moć kao jedan od petoro najuticajnijih kineskih rukovodilaca, piše “Blumberg”.

On je član Stalnog komiteta Politbiroa, koji ima sedmoro članova i predstavlja najmoćnije telo u Kini. Uz to, on je šef kabineta predsednika Sija, što ga čini prvom osobom koja objedinjuje obe moćne funkcije još od ere Mao Cedunga.

Ove dve funkcije dale su Caiju još jednu privilegiju: on je jedini član najvišeg kineskog tela koji je tokom prošle decenije javno putovao u inostranstvo sa predsednikom Sijem. Članovi Stalnog komiteta tradicionalno ne prate kineske lidere u inostranstvu.

Foto: Vikipedija

Ta malo primećena promena u partijskim normama dovela je do toga da se Cai pridružio Siju na nekim od njegovih najvažnijih sastanaka 2023. godine. Cai je prisustvovao samitima u inostranstvu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

Tihi pomoćnik Sija

Cai je upoznao Sija u provinciji Fuđijan 80-ih godina i ostao decenijama njegov čovek od poverenja. U maju su kineski mediji otkrili da je Cai imenovan za zamenika predsednika Komisije za nacionalnu bezbednost KP Kine.

– Očigledno je da Cai uživa izuzetno poverenje vrhovnog vođe – izjavio je Ven Ti Sung, saradnik Globalnog kineskog centra atlantskog saveta, dodajući: “To je retkost, čak i među najvišim kineskim zvaničnicima.”

To stavlja Caija u sličan položaj kao i premijera Li Ćenga. Sijevo poverenje u obojicu pokazuje da je njegov unutrašnji krug ostao čvrst i odan, čak i u vreme smenjivanja ministra spoljnih poslova i ministra odbrane.

Za razliku od Sija, sina heroja iz doba revolucije, Cai nema revolucionarno poreklo. Oni koji su radili sa njim opisuju ga kao inteligentnog, smirenog i pristupačnog.

Nakon što je Si postao lider, Cai je pozvan u Peking, u Komisiju za nacionalnu bezbednost, a potom je imenovan u Politbiro, što je retkost za zvaničnika koji nije bio član Centralnog komiteta.

Kada je Cai unapređen, bio je jedan od prvih zvaničnika koji je Sija pominjao kao “kormilara”, a to je izraz koji je ranije bio rezervisan isključivo za vođu Mao Cedunga.

U oktobru prošle godine, Cai je nasledio Vanga Huninga, još jednog uticajnog partijskog ideologa na mestu prvog sekretara KPK zaduženog za propagandu i ideologiju.

Nekoliko meseci kasnije, imenovan je za Sijevog glavnog pomoćnika. Cai se u ovom trenutku najviše bavi pitanjima nacionalne bezbednosti. Odgovoran je i za partijsku ideologiju, uključujući sprovođenje Sijevih direktiva u obrazovanju i kulturi.

Kako je nedavno pisao “Saut Čajna morning post”, najuži krug Si Đinpinga postaje “još čvršći” sa usponom novog, moćnog šefa kabineta.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: EMOTIVAN SUSRET NAKON ZAROBLjENIŠTVA: Izraelsku decu koju je oslobodio Hamas dočekao njihov pas


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije