in

KINESKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Najnovije oglašavanje ministarstva odbrane iz Pekinga

KINESKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Najnovije oglašavanje ministarstva odbrane iz Pekinga

KINESKA vojska je u pripravnosti i sprovešće niz vojnih protivmera, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane usred posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Kineska vojska / Foto AP

Podsetimo, Nensi Pelosi, predsedavajuća Predsedničkog doma američkog Kongresa, koja je nedavno sletela na aerodrom u Tajpeju na Tajvanu što je izazvalo brojne reakcije, oglasila se na društvenoj mreži Tviter.

– Poseta naše delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži tajvansku demokratiju. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona – napisala je Pelosi na Tviteru.

Pelosi je, inače, najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo na vlasti na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina.

NJena poseta je izazvala povećane tenzije između Kine i Sjedinjenih Država. Kina tvrdi da je Tajvan deo svoje teritorije, koji će biti anektiran silom ako je potrebno, a posete stranih vladinih zvaničnika smatra priznanjem suvereniteta ostrva.

BONUS VIDEO: 

UŽAS U KOLONIJI JELENOVSKI: Ukrajinci gađali zatvor i pobili svoje pripadnike koje su zarobili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije