in

Kina se oglasila povodom tvrdnji Pentagona o „špijunskom balonu“

Kina se oglasila povodom tvrdnji Pentagona o „špijunskom balonu“

PORTPAROLKA Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući objave o navodnom kineskom izviđačkom vazdušnom balonu na nebu iznad SAD, kazala je da spekulacije oko „kineskog špijunskog balona“, dok se svi detalji ne razjasne, ne doprinose rešavanju pitanja.

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ona je istakla da kineska strana trenutno vrši proveru i nada se da će zajedno sa Vašingtonom „mirno i promišljeno rešiti ovo pitanje“.

– Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo – rekla je Mao na konferenciji za medije.

Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.

Kako je rekla, nema informacije o tome da li će planirana poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu biti odložena.

Pentagon je ranije saopštio da je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor, koji pripada Kini, na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati, ali je Bela kuća savetovala da vojska ne pokreće akciju obaranja.

BONUS VIDEO: 

VELIKA PROSLAVA U VOLGOGRADU: Snimci sa parade povodom obeležavanja 80 godina Staljingradske bitke


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije