in

Kina nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni interesi

Kina nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni interesi

KINESKI ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je danas kritikovao posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao “maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu” akciju SAD, javlja kineska državna televizija ČTV.

Foto: Shutterstock

Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi, prenosi Rojters.

On je dodao da su “trenutne i buduće mere Kine neophodne”, kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom, dodao je Vang.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije upozorila je danas da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do “loših procena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama”.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije