in

KIM ISPALIO 200 PROJEKTILA PREMA JUŽNOM SUSEDU: Haos na Korejskom poluostrvu

SEVERNA Koreja je ispalila više od 200 artiljerijskih projektila kod svoje zapadne obale, u blizini ostrva Bengnjeong i Jeonpjeong koja pripadaju Južnoj Koreji.

Foto: Profimedia

Si-En-En prenosi da su to jutros objavile južnokorejske vlasti.

Navodi se da su artiljerijski projektili pali unutar zone razdvajanja, severno od Severne granične linije (NLL – Northern Limit Line) između devet i 11 sati po lokalnom vremenu.

Vojska Južne Koreje osudila je u petak svog severnog suseda nakon što je Pjongjang ispalio artiljerijske metke koji su pali u pomorsku tampon zonu koja je dugo bila tačka zapaljenja dve države.

Artiljerija je pala severno od severne granične linije, sporne defakto granice koju su napravile Ujedinjene nacije na kraju Korejskog rata 1953. godine.

– Severna Koreja je obnovila dejstva artiljerije unutar zone razdvajanja nakon što je prošlog novembra odbacila međukorejski vojni sporazum – navedno je iz Generalštaba vojske Južne Koreje.

Artiljerija nije naudila nijednom civilu ili vojsci, dodaje vojska, nazvavši incident „provokativnim činom koji ugrožava mir i pojačava tenzije na Korejskom poluostrvu“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije