in

KAMERA ZABELEŽILA JEZIV TRENUTAK: Tinejdžer rekao roditeljima da ne želi više da živi, pa se ubio pred njima (VIDEO)

KAMERA je zabeležila tragični trenutak kada je australijski tinejdžer koji umire od raka kostiju rekao roditeljima da ne želi više da živi, pre nego što je izvršio samoubistvo kod kuće.

Foto: Printskrin

Ris Haberman (19) napravio je snimak u januaru 2017. godine – pred kraj izgubljene 18-mesečne borbe sa rakom koji se od njegovog kuka proširio na ramena, rebra, kičmu, lobanju i pluća.

Suočen sa mučnom smrću u palijativnoj nezi, Ris je odlučio da okonča svoj život, ali je insistirao na tome da prvo snimi video kako bi roditelje Breta i Liz oslobodio bilo kakvih zakonskih odgovornosti.

– Verujem u svoje pravo da umrem po sopstvenom izboru. Ovo je teško za sve, ali odbijam da prođem kroz palijativno zbrinjavanje, nakon što sam ga malo doživeo. Bolnije je nego što sam mogao da zamislim – rekao je tinejdžer.

Samo nekoliko minuta nakon što je snimio video, oduzeo je svoj život pred roditeljima.

Nekoliko sati nakon toga stigla je policija. Usledila je 18-mesečna istraga koja se završila oslobađanjem Breta i Liz, uglavnom zahvaljujući video-snimku.

Bračni par je sada bolan snimak podelio sa javnošću i apelovao da se eutanazija legalizuje, tako da nijedna druga porodica ne mora da prođe kroz patnju koju su oni pretrpeli.

Traumatično iskustvo započelo je 2015. godine kada se Ris, tada na završnoj godini studija, vratio kući žaleći se na bol u kuku. Otišao je na magnetnu rezonancu koja je otkrila da pati od Evingovog sarkoma, koji je oblik raka kostiju.

Za rano otkrivene pacijente stopa petogodišnjeg preživljavanja kod ovog oblika raka je blizu 70 procenata. U slučaju Risa, petogodišnja stopa preživljavanja bila je 20 do 30 procenata.

Tinejdžer je brzo započeo hemoterapiju, koju je njegov otac opisao kao “strašno iskustvo”. Priseća se da je svog sina slušao kako “neprestano povraća” nakon tretmana.

Liz je rekla da je Ris tokom nastavka lečenja počeo da govori o želji da okonča svoju patnju i tražila je stručnjake za mentalno zdravlje za njega.

Ali nakon svog 18. rođendana doneo je odluku da zaustavi hemoterapiju i iskoristi vreme koje mu je preostalo. Sa mlađim bratom i najboljim prijateljem otišao je na odmor na Tajland.

Kada je napunio 19 godina, lekar je izneo zastrašujuću, ali očekivanu prognozu – rak se proširio.

Sa terminalnom dijagnozom, Ris je počeo ozbiljno da razgovara o želji da se ubije. NJegov plan je bio da to uradi sam u hotelskoj sobi kako ne bi potencijalno inkriminisao svoje roditelje. Nisu to dozvolili, rekavši Risu da mora to da učini kod kuće.

– Rekao je da bi smo mogli da odemo u zatvor, ali nismo popuštali. Poslednjih 18 meseci svog života tražio je način da umre koji će biti najmanje traumatičan za nas – rekla je Liz.

Da bi zaštitio porodicu, Ris je zamolio roditelje da ga snime iz njegovog kreveta. Nakon kratkog videa, poslednji put se oprostio od roditelja i brata. Najmlađi brat i sestra su u tom trenutku bili kod svojih prijatelja i nisu slutili šta se dešava.

Nekoliko sati nakon Risove smrti, policija je stigla i počela da uzima njegove stvari kao dokaz. Porodičnu kuću smatrali su mestom zločina. Policajci su proveli 12 sati pročešljavajući Risovu sobu, laptop, telefon i lične stvari. Trebalo je dodatnih 18 meseci da očiste njegove roditelje od bilo kakve krivice.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije