in

Kamatne stope u SAD ostaće visoke još “neko vreme”

VEĆINA zvaničnika Federalnih rezervi (Fed) želela bi da zadrži visoke troškove zaduživanja još “neko vreme”, navodi se u zapisniku sa sastanka u decembru, spustivši očekivanja i nade da je američka centralna banka spremna da počne da smanjuje kamatne stope već u martu.

Foto Tanjug/AP

Iako su zvaničnici izrazili optimizam da Fed uspeva da obuzda inflaciju, takođe su vodili računa da se ne obavežu na bilo kakvo trenutno popuštanje monetarne politike, navodi “Fajnenšel tajms”.

“Centralni bankari ponovo su potvrdili da bi bilo prikladno da politika ostane na restriktivnom nivou neko vreme, dok inflacija ne bude očigledno počela da se održivo spušta ka cilju”, navodi se u zapisniku.

Fed je iznenadio tržišta u decembru navodeći da očekuju da će tokom 2024. kamatne stope biti smanjene za tri četvrtine poena. Iako su zvaničnici smatrali da su kamatne stope najverovatnije dostigle vrhunac, takođe su videli “neuobičajeno povišen stepen neizvesnosti” u ovogodišnjim ekonomskim izgledima, dodaje “Fajnenšel tajms”.

“Oni nisu voljni da kažu ‘pobedili smo'”, rekao je Dejvid Keli, glavni globalni strateg u “DžejPi Morganu”, aludirajući na borbu Feda protiv inflacije. Činilo se da su zvaničnici centralne banke iz zapisnika bili “prilično sumorna, zabrinuta grupa”, dodao je on.

(rt.rs)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije