in

Kako je jedna Sijeva reč najavila pobedu Kine

Kako je jedna Sijeva reč najavila pobedu Kine

ONI koji se igraju vatrom, od nje će i izgoreti. Ova drevna mudrost koju je “u slušalicu” svom američkom kolegi DŽozefu Bajdenu izgovorio kineski lider Si Đinping došla je po svemu sudeći i do ušne školjke Nensi Pelosi.

Foto: AP

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD još se kani da poseti Tajvan, uprkos nedvosmislenoj poruci iz Pekinga da bi njen dolazak bio mešanje u unutrašnje stvari Kine i da pobunjeno ostrvo nema prava da uspostavlja spoljno političke odnose.

Foto: Tanjug AP

Odlazak Pelosijeve na azijsku turneju tokom koje je planirala da poseti još i Japan, Južnu Koreju, Singapur i Maleziju, još je ogrnut plaštom tajne, ali to nije sprečilo Kineze da u subotu izvedu “preventivnu vojnu vežbu” naspram tajvanske obale. Kineska državna agencija Sinhua javila je da je gađanje izvedeno u blizini ostrva Pingtan kod provincije Fuđijan od 8 do 21 sat. Uprava za pomorsku bezbednost upozorila je brodove da izbegavaju to područje.

Takve vežbe obično uključuju artiljeriju, ali je ostalo nejasno da li su bile angažovane i rakete, borbeni avioni ili drugo oružje. I dok vlast u Tajpeju iščekuje gošću, čiji dolazak vidi kao šansu za međunarodnu etikeciju svoje “nezavisnosti” i to sa prestižne vašingtonske adrese. No, izgleda da su se možda radovali pre vremena. Američki mediji, ipak, sa rezervom uzimaju mogućnost da se Pelosijeva pojavi na “ostrvu čipova”. Ukoliko zaista ne dođe, to će bez sumnje biti velika diplomatska pobeda Si Đinpinga i očigledna potvrda da je Zmaj sa Istoka osim ekonomske postao i velika politička sila koja ima snage da se odupre aroganciji Velikog Brata iz Vašingtona. I to samo uz pomoć drevne izreke sa početka priče koju obavija samo preventivni miris baruta. Nešto se u svetu, ipak, promenilo…

Si Đinping, Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije