in

“JUŽNA AFRIKA PRODUŽENA PRAVNA RUKA TERORISTA” Tenzije prvog dana suđenja Izraelu za genocid nad Palestincima

IZRAELSKO Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika “pravna produžena ruka Hamasa”, nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Foto Specijalizovanih veca Kosova

– Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid – napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da Južna Afrika “nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra”.

– Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, takođe ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa Ujedinjenih nacija, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Pojasa Gaze – naveo je Hajat.

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida. Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze. Izrael će izneti svoj odgovor pred sudom sutra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije