in

Još jedno kršenje prava ukrajinskih vernika

Još jedno kršenje prava ukrajinskih vernika

SUD u Ukrajini odredio je pritvor od 60 dana bez mogućnosti polaganja kaucije igumanu Svjatogorske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolitu Arseniju, saopštila je UPC.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Mihail Procenko

SBU je saopštila da je protiv njega pokrenula krivični postupak po članu „širenje informacija o premeštanju, kretanju ili lokaciji Oružanih snaga Ukrajine“, te da mu preti zatvorska kazna do osam godina.

– Ruska pravoslavna crkva (RPC) apelovala je na međunarodne organizacije za ljudska prava da evidentiraju hapšenje igumana Svjatogorske lavre kao još jedno kršenje prava ukrajinskih vernika – saopštilo je crkveno sinodalno odeljenje za veze sa javnošću i medijima Moskovske patrijaršije.

Savez pravoslavnih novinara saopštio je prethodno da je Služba bezbednosti Ukrajine uhapsila mitropolita Arsenija.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije