in

Još jedna zemlja obustavila finansiranje, Izrael traži njeno ukidanje

Još jedna zemlja obustavila finansiranje, Izrael traži njeno ukidanje

IZRAEL će tražiti da Agencija UN za palestinske izbeglice u Gazi (UNRWA) prestane sa radom posle rata, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, nakon što je UNRWA otpustila nekoliko zaposlenih zbog njihovog učešća u Hamasovom napadu izvedenom 7. oktobra.

Foto: Tanjug/AP

Kac je na platformi X  naveo da će pokušati da obezbedi podršku SAD, EU i drugih velikih donatora Agencije, od kojih je nekoliko već obustavilo finansiranje nakon otkrića, preneo je Tajms of Izrael.

– Godinama upozoravamo: UNRWA ovekovečuje pitanje izbeglica, ometa mir i služi kao civilna ruka Hamasa u Gazi – naveo je Kac u saopštenju za “Šabat”.

UNRWA nije rešenje, mnogi njeni zaposleni su povezani sa Hamasom i njegovim ubilačkim ideologijama i pomažu u terorističkim aktivnostima, naglasio je Kac.

On je, takođe, uputio zahtev UN da “odmah preduzmu lične mere” protiv rukovodstva UNRWA.

Italija obustavila finansiranje

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je danas da je ta zemlja obustavila finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

– Radimo na humanitarnoj pomoći za Palestince dok štitimo bezbednost Izraela – rekao je Tajani u objavi na platformi X.

Prethodno su Australija i Kanada takođe suspendovale finansiranje UNRWA, nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih te Agencije za umešanost u Hamasov napad na jug Izraela u oktobru.

Peni Vong, ministarka spoljnih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan. Prema njenim rečima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije.

Vong je, takođe, napomenula da UNRWA spašava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno. Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava “privremeno pauzira finansiranje UNRWA dok se ne sprovede detaljna istraga”.

Odluke Australije i Kanade su usledile nakon što su SAD u četvrtak obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih “možda umešano” u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim rečima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250.

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije