in

Jedino je Rusija želela rat

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije “brutalnim i nepotrebnim ratom” u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Američki predsednik DŽo Bajden rekao je sa govornice Generalne skupštine UN da nijedna druga država nije pretila Ruskoj Federaciji, optužio Moskvu da ne poštuje Povelju UN i stvara nuklearnu pretnju suprotno obavezama o neširenju.

Rusija je besramno prekršila osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija <…> Niko nije pretio Rusiji, sama Rusija je želela sukob“, rekao je Bajden.
Američki predsednik je rekao da izjava ruskog lidera „sa nuklearnim pretnjama Evropi” predstavlja nepoštovanje obaveza o neširenju.

Bajden je istako i da SAD ostaju privržene politici “jedne Kine” na Tajvanu, protive se promeni statusa kvo.

IRAN

Govoreći o iranskom nuklearnom programu predsednik SAD je rekao:

 – Nikada nećemo dozvoiti iranu nuklerno oružje, verujte da je diplomatija najbolji način da se ostvari ovaj cilj.

SAD se slaže da se nuklearni rat ne može dobiti i nikad ne treba da se dogodi kazao je Bajden.

NUKLEARNI ARSENAL

SAD su spremne da sprovedu mere kontrole nuklearnog naoružanja, bez obzira na događaje u svetu, poručio je američki predsednik DŽo Bajden sa govornice Generalne skupštine UN.

-Bez obzira na to šta se dešava u svetu, Sjedinjene Države su spremne da sprovedu kritične mere kontrole naoružanja. Nuklearni rat se ne može dobiti i stoga ga ne treba voditi, rekao je on.

Predsednik je optužio Rusiju da odstupi od „ideala neširenja“ i „neodgovornih nuklearnih pretnji“. Kina, prema Bajdenu, teži „nagomilavanju nuklearnog oružja bez presedana“ bez ikakve transparentnosti.

On je dodao i da SAD ne traže sukoba sa Kinom, novi hladni rat, i da Amerika ne tera države da biraju saveznike.

UKRAJINA

Govoreći o Ukrajini predsednik SAD poziva sve države da ne ometaju snabdevanje hranom, da ne pregledaju brodove sa žitaricama. Bajden je sa tribine GS UN uputio poziv da produži dogovor o izvozu ukrajinskog žita.

Sjedinjene Države izdvajaju 2,9 milijardi dolara za održavanje svetske prehrambene bezbednosti, rekao je američki predsednik DŽo Bajden, govoreći na Generalnoj skupštini UN u NJujorku.

-Danas najavljujem još 2,9 milijardi dolara za humanitarnu i prehrambenu bezbednost ove godine, rekao je Bajden.
On je napomenuo da danas oko 193 miliona ljudi u svetu ima ozbiljne probleme sa pristupom hrani i da „rat pogoršava situaciju“. Samo Rusija ovo može da završi, siguran je predsednik SAD.

POVEĆANJE BROJA STALNIH ČLANICA SB

SAD se zalažu za proširenje broja i stalnih i nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, izjavio je u sredu predsednik SAD DŽo Bajden, govoreći sa govornice Generalne skupštine Svetske organizacije.

-Verujem da je došlo vreme da UN postanu inkluzivnija organizacija koja će efikasnije odgovoriti na potrebe savremenog sveta… Sjedinjene Države podržavaju proširenje članstva u Savetu bezbednosti UN, uključujući stalne članice, rekao je šef Bele kuće.

U ovom trenutku stalne članice Saveta bezbednosti UN su Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD i Francuska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije