in

IZVEŠTAČ “NOVOSTI” IZ DONJECKA: Ukrajinci koriste NATO rakete, zabranjene mine razbacane širom grada, a mete

IZVEŠTAČ “NOVOSTI” IZ DONJECKA: Ukrajinci koriste NATO rakete, zabranjene mine razbacane širom grada, a mete

UKRAJINSKE snage su gađale centar Donjecka, bacajući zabranjene protivpešadijske mine PMF-1 „Lepestok“ koje se aktiviraju pritiskom, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

Foto: Printscreen

– Pre sat vremena je ukrajinska vojska ponovo gađala Donjeck raketama Uragan, NATO proizvodnje, koje su pored standardnog razornog dejstva opremljene klaster municijom.

– O čemu se radi: Svaka od ovih raketa je imala u sebi 300 sitnih mina “Lepestok” – Latice. Reč je o malim, jedva golim okom vidljivim minama veličine 10 cm, zelene ili smeđe boje, koje se zalepe za zemlju i ako stanete na njih eksplozija će vam razneti nogu i ozbiljno vas raniti, ako ne i usmrtiti.

– Hajde da računamo – više od sat vremena su Ukrajinci gađali Donjeck ovim raketama, bacajući u proseku 1-2 Uragan rakete sa ovim minama svakog minuta. Ako ruska PVO odbrana i obori ovu raketu, klaster municija i dalje padne na zemlju i raspršuje se po gradu. Dakle barem 60 raketa sa 300 sitnih mina, razbacanih širom Donjecka – javlja Nikola Jović, naš izveštač iz Donbasa.

– Sa terase hotela sam sa ruskim novinarima gledao ovo gađanje Donjecka i delovanje ruske PVO, blago rečeno da je bilo užasavajuće, jer su u pitanju sve civilni objekti – javlja on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije