in

Izveli smo precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu

Izveli smo precizne raketne udare u Tajvanskom moreuzu

KINESKA vojska saopštila je danas da izvela “precizne raketne udare” u Tajvanskom moreuzu i vodama kod istočne obale Tajvana, u okviru velikih vojnih vežbi koje slede nakon posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu koje Peking smatra svojom suverenom teritorijom.

Foto: CCTV/AP

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je da se radi o projektilima dugog dometa i da je izvela više lansiranja konvencionalnih raketa u tri različite oblasti u vodama istočno od Tajvana.

Propratna grafika objavljena na državnoj televiziji ČTV pokazuje da su rakete lansirane ka severu, istoku i jugu, prenosi AP.

– Sve rakete precizno su pogodile cilj – navodi se u saopštenju vojske.

Kina je pokrenula višednevne vojne vežbe mornarice, vazduhoplovnih snaga i drugih jedinica u šest zona oko Tajvana.

Japan je prijavio da je pet kineskih projektila palo unutar japanske Eksluzivne ekonomske zone, zbog čega je Tokio uložio protest kineskoj vladi.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u vode severno, istočno i južno od ostrva, prema njihovoj evidenciji, palo 11 projektila.

Istovremeno, američka mornarica sa svojim nosačem aviona US S “Ronald Regan” danas je, kako navode, u okviru “svojih normalnih operacija” delovala u Filipinskom moru, istočno od Tajvana.

BONUS VIDEO:

RAKETIRAN HOTEL “DOMBAS PALAS”: Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije