in

Izbori za republikanskog kandidata i na -30 stepeni Celzijusa

ZIMSKE vremenske nepogode izazvale su danas probleme za republikanske predsedničke kandidate u Ajovi, tri dana pre početka trke za nominacije ove stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

FOTO: Tanjug/AP

Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli bila je prinuđena da otkaže sva tri svoja promotivna skupa, jer su mećava, velika hladnoća i jaki vetrovi učinili puteve Ajove veoma opasnim.

-Definitivno znam da više nisam u Južnoj Karolini, rekla je ona biračima u severozapadnoj Ajovi tokom jedne od virtuelnih gradskih većnica koje je držala umesto ličnih promocija u okviru predizborne kampanje.

Bivši predsednik Donald Tramp, favorit u trci republikanaca, nije bio danas u Ajovi, a njegov promotivni skup otkazan je „radi bezbednosti učesnika“, prenosi Rojters.

Tramp ima vodeću prednost nad svoja dva glavna protivnika, guvernerom Floride Ronom DeSantisom i Hejli, kako u Ajovi, tako i u anketama širom zemlje u osvajanju republikanske nominacije na izborima u novembru, gde bi odmerio snage protiv demokratskog predsednika Džozefa Bajdena.

DeSantis i Hejli se bore za drugo mesto u Ajovi. DeSantis je uspeo da održi jutros skup u Ankeniju, blizu glavnog grada De Mojna.

On je pozvao građane Ajove da ga podrže na stranačkim izborima u Ajovi u ponedeljak uveče.

-Znam da će biti hladno. Znam da neće biti baš najprijatnije, ali mislim da nikada nećete imati priliku za glasanje koje ima veći uticaj, rekao je on.

Jedna od Trampovih pristalica Patriša Lejdž rekla je da je pozvala Isusa da pruži ruku uoči ponedeljka, za koji se predviđa rekordno hladna noć sa temperaturama i do -29 stepeni Celzijusa na nekim mestima.

Dodala je da će ona i druge Trampove pristalice izaći bez obzira na sve.

-Trampovi ljudi su tvrdokorni, rekla je Lejdž.

DeSantisov zamenik menadžera kampanje Dejvid Poljanski rekao je novinarima da očekuje snažan odziv birača u ponedeljak uveče.

On je predvideo da će DeSantisova predizborna kampanja u Ajovi, gde je posetio svih 99 okruga, biti prednost u izlaznosti birača u teškim vremenskim uslovima.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije