in

ITALIJA POD NAJEZDOM MIGRANATA: Alarmantno stanje, iskrcava se sve više ljudi, a pomoći od Evrope

ITALIJA POD NAJEZDOM MIGRANATA: Alarmantno stanje, iskrcava se sve više ljudi, a pomoći od Evrope

OD početka godine u Italiju je preko mora stiglo nešto odo 41.000 migranata. Najveći broj njih – 1.513, za 24 sata stigao je 24. jula, abrojke ni sada nisu mnogo manje.

Foto: Tanjug/AP

Problem je što svi oni završe u smeštajnom centru na Sicliji na ostrvu Lampeduza koji može da primi 357 osoba, a trenutno se nalazi nepregledna masa pridošlih, oko 2.000.

Ako se na more ne postavi jedna evropska flota koja će voditi adekvatne operacije i kompetentno uočavanje i spašavanje u međunarodnim vodama u Libijskom zalivu, odaklemigranti odakle kreću prema italijanskim obalama, biće letos nepredvidljivo i nažalost može se očekivati veliki broj onih koji će završiti život u morskim dubinama.

To je upozorenje i zahtev nevladinih organizacija čiji brodovi samo delimično uspevaju da uoče i spašavaju migrante na otvorenom moru, a jedna trećina među njima su maloletne osobe. Pristižu iz Egipta (njih 7.000), iz Sirije, Bangladeša, Pakistana… Vrata Evrope su ostala zatvorena i pored deklarativnih obećanja da Italija ne može sama da podnese teret imigracije i da će se ići na tzv. „dobrovoljno raspoređivanje u EU“.

Ilustracija / Foto: EPA

Poređenja radi u Italiju je stiglo tokom čitave prošle godine 28.453 migranata, a ove evidentno u samo u sedam meseci gotovo dvostruko više. Takođe se uvećava i broj tzv.istočne rute, iz Turske, do sada je izbrojano 10.000 ulazaka.

Iz regiona Kampanije oglasio se predsednik Vinćenco De Luka i izjavio da „ne prihvatamo brodove sa izbeglicama da se iskrcaju u luke u Salernu niti u Napulju“, a nakon jučerašnjeg neovlašćenog pristajanja na obalu Salerna nevladinog francuskog broda Okean Viking, „jasno kažemo ne prihvatamo ni u Salernu ni u Napulju“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije