in

Istovremeno lansirao tri satelita (FOTO)

Istovremeno lansirao tri satelita (FOTO)

IRAN je istovremeno lansirao tri satelita po prvi put koristeći raketu-nosač satelita Feniks koju je razvilo iransko ministarstvo odbrane, objavili su iranski državni mediji.

Foto: Tanjug/AP

U orbitu na 450 kilometara od površine Zemlje lansirani su satelit težak 32 kilograma i dva manja satelita od kojih je svaki težak oko 10 kilograma, prenosi Rojters.

Dva manja uređaja programirana su za testiranje uskopojasne komunikacije i geopozicioniranje, a veći satelit nazvan Mahda, koji je konstruisala iranska Svemirska agencija, trebalo bi da testira pouzdanost rakete-nosača Simorg (Fenkis) za isporuku većeg tereta u svemir.

Foto: Tanjug/AP

Raketom koju je napravila elitna vojna jedinica Revolucionarna garda, Iran je ovog meseca lansirao u orbitu svoj satelit Soraia, što je izazvalo zabrinutost među evropskim zemljama da bi ova raketna tehnologija mogla biti iskorišćena za razvoj sistema balističkih raketa dugog dometa.

Foto: Tanjug/AP

Zvanični Teheran juče je odbacio osudu evropskih zemalja povodom lansiranja satelita Soraia, ističući da je mirnodopski tehnološki napredak u oblasti vazduhoplovstva legitimno pravo Irana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije