in

IMENOVAN NOVI PREMIJER FRANCUSKE

FRANCUSKA je dobila novog premijera.

Foto: Tanjug/AP

Gabrijel Atal imenovan je za novog premijera Francuske.

Sa 34 godine postao je tako najmlađi premijer ove zemlje.

Nakon ostavke premijerke Elizabet Born, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen izjavio je da je rad sa njom bio “zahtevan i uvek u skladu sa interesima države”.

– Video sam je kao posvećenu i hrabru, kako sprovodi teške reforme bez brige o svojoj popularnosti – naveo je na društvenoj mreži Iks.

Ko je Gabrijel Atal?

Atal je rođen 1989. u Ot de Senu.

Mladi političar je već obavljao različite uloge, uključujući portparola vlade i ministra javnih računa.

Na početku svoje karijere, Atal je bio član Socijalističke partije, ali se kasnije pridružio centrističkoj partiji Emanuela Makrona, sada poznatoj kao Renesansa.

Atal je ovim postao najmlađi i prvi otvoreni gej premijer Francuske.

Olivije For iz Francuske socijalističke partije rekao je jutros za Frans Inter da je Gabrijel Atal briljantan kada je u pitanju komunikacija, ali i da ako ministar prosvete postane premijer, očekuje više od toga.

Promena premijera neće nužno dovesti do promene u političkom pristupu, već će pre signalizirati želju da se odmakne od penzionih i imigracionih reformi i fokusira se na nove prioritete, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Promena premijera dolazi nakon godinu dana obeleženih političkom krizom u zemlji, zbog sporne reforme penzionog sistema i zakona o imigraciji.

Takođe dolazi samo pet meseci pre izbora za Evropski parlament, a očekuje se da će evroskeptici ostvariti rekordne dobitke u vreme široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta troškova života i neuspeha evropskih vlada da obuzdaju migracione tokove.

U Francuskoj, ankete javnog mnjenja pokazuju da Makronova stranka zaostaje za liderom krajnje desnice Marin le Pen za nekih osam do 10 poena ispred glasanja u junu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije