in

HUTI NAJAVILI OPŠTI NAPAD: Amerikance i Britance čeka pakao

JEMENSKI Huti će napasti pomorski saobraćaj povezan sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, rekao je za RIA Novosti Mohamed Ali el Buhaiti, član Politbiroa pokreta Ansar Alah.

Foto: profimedia

– Napali smo samo brodove koji su povezani sa cionističkim entitetom (Izraelom). Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom i Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen – saopštila je agencija RIA Novosti.

Od početka zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba baze SAD koje predvode međunarodnu koaliciju u Iraku i američke trupe u Siriji redovno su na meti napada, za šta odgovornost preuzimaju naoružane šiitske grupe koje deluju u Iraku.

Američka vojska kontroliše oblasti u istočnoj i severoistočnoj Siriji gde se nalaze najveća sirijska naftna i gasna polja. Zvanični Damask je u više navrata nazvao prisustvo američkih trupa na svojoj teritoriji okupacijom i državnom piraterijom u cilju očigledne krađe nafte.

Američka vojna baza u blizini gasnog polja Koniko u Siriji nalazi se pod raketnim napadom.

Naftno polje Koniko nalazi se u provinciji Deir ez Zor u istočnoj Siriji.

– Na američku bazu na gasnom polju Koniko ispaljeno je šest projektila. Dve rakete su pale na teritoriju polja, a ostale na susednu teritoriju – rekao je loklani izvor iz RIA Novosti.

Od napada američki borbeni helikopteri patroliraju zonom vatre.

Portparol pokreta Huti Jahja Sarija, podsetimo, navodi da su SAD i Velika Britanija tokom noćnog napada izvele 73 udara u Jemenu i da je tom prilikom nastradalo pet militanata. Napadnuti su komandna mesta i kontrolni centri, skladišta municije, proizvodni pogoni, radari…

Na meti su bili jemenska prestonica Sana, obalski grad El Hudaida, Taiz i Sada.

(RIA Novosti)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije