in

“HTEO SAM LAVROVU DA RAZLUPAM FACU” Šok priznanje ukrajinskog ministra spoljnih poslova

“HTEO SAM LAVROVU DA RAZLUPAM FACU” Šok priznanje ukrajinskog ministra spoljnih poslova

UKRAJINSKI ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je bilo trenutaka kada je osećao potrebu da udari u lice svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova.

FOTO: Tanjug/AP

Kuleba je ovo otkrio u intervjuu koji je javno objavljen u ponedeljak, govoreći o razgovorima tokom rane faze invazije Moskve.

Kulebine kratke napomene bile su deo jednosatnog neformalnog intervjua sa ukrajinskim video-blogerom koji se fokusirao na različite teme, od kuvanja do hobija i ukrajinskog fudbala.

Na pitanja o njegovom najtežem nizu pregovora, Kuleba je rekao: “Najteži razgovori su oni u kojima jednostavno osećate da želite da odete i udarite svog suparnika u nos, ali to zaista ne možete.”

– I mogu reći da se to dogodilo dva ili tri puta. Jednom prilikom je bilo sa Lavrovom u Antaliji u proleće 2022. godine – dodao je Kuleba.

Ukrajinski i ruski pregovarači sastali su se u nekoliko rundi razgovora u prvim nedeljama nakon invazije u februaru 2022. godine, prvo blizu granice Ukrajine sa Belorusijom, a kasnije u Turskoj.

Foto: Printskrin/Jutjub/ UkraineMFA

Kuleba je tada rekao da su razgovori u Turskoj bili teški i da su se bavili prekidom vatre i uređenjem humanitarnih koridora. U tim razgovorima nije postignut nikakav dogovor i od tada nije bilo pregovora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacuje razgovore sa Moskvom dok se ruske trupe ne povuku sa nešto manje od 20 odsto Ukrajine koje sada drže. Lider Kremlja Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za razgovore, ali je obećala da će nastaviti ono što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”.

U Moskvi, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su Kulebine najnovije izjave podvukle nesposobnost rukovodstva Ukrajine.

– I to je problem: Neobrazovani, agresivni ljudi su regrutovani pod maskom da služe kao ministri da upropaste Ukrajinu za američki novac – rekla je Zaharova dnevniku Izvestija i dodala:

– Možda mu je mesto u kavezu za borbu bez pravila, a ne u Ministarstvu spoljnih poslova?

(B92)

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije