in

HOĆE LI ČARLS TREĆI DA ABDICIRA? Ovo je procedura u tom izuzetno retkom slučaju u Ujedinjenom Kraljevstvu

HOĆE LI ČARLS TREĆI DA ABDICIRA? Ovo je procedura u tom izuzetno retkom slučaju u Ujedinjenom Kraljevstvu

AKO bi kralj Čarls abdicirao, tron bi prešao na sledećeg člana kraljevske porodice u liniji sukcesije.

FOTO: AP/Tanjug

Takve pojave u Ujedinjenom Kraljevstvu su retke, a poslednja abdikacija se dogodila 1936. Tadašnji kralj Edvard Osmi povukao se sa svojih kraljevskih dužnosti da bi oženio Volis Simpson, američku glumicu i – što je najvažnije – razvedenu ženu.

Udavanje za razvedenu osobu se stotinama godina smatralo tabuom u britanskoj monarhiji, piše metro.co.uk.

Kralj Čarls Treći – za koga je Bakingemska palata danas objavila da ima rak – šef je države od 8. septembra 2022, nakon smrti kraljice Elizabete Druge.

Ako bi se povukao, možda zbog lošeg zdravlja, kruna bi prešla na sledećeg u redu.

U novogodišnjoj noći, Margreta Druga je najavila abdikaciju kao kraljica Danske, navodeći nedavnu operaciju leđa i rekavši da je vreme “uzelo svoj danak”.

Njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, naslediio ju je na tronu.

U Velikoj Britaniji, ako bi Čarls zauzeo sličan pristup, njegov sin princ Vilijam postao bi kralj. Princ Džordž bi zauzeo sledeće mesto u naslednom redu.

Princ Endru i princ Hari trenutno ostaju na kraljevskoj rang-listi uprkos kontroverzama oko njih.

Kada je Elizabeta Druga umrla u septembru 2022. godine, svi oni ispod Čarlsa su se pomerili za jedno mesto u liniji nasledstva, sa Vilijamom, novim princom od Velsa, koji je sada prestolonaslednik.

Foto: AP

Dr Bob Moris, počasni viši naučni saradnik u Ustavnoj jedinici UCL-a, ranije je objasnio da do abdikacije može da dođe usled lošeg zdravlja svakog monarha. To bi se pokrenulo ako bi kralj postao fizički nesposoban zbog bolesti, što znači da više ne bi mogao da govori ili da se kreće.

U takvom slučaju, njegove dužnosti bi obavljali različiti članovi kraljevske porodice.

Dr Moris je rekao za Insajder: “On (Vilijam) preuzima i ima sva ovlašćenja kralja, osim nekih stvari koje su rezervisane.”

Čarls je postao najstarija osoba koja je postala kralj u britanskoj istoriji kada je stupio na tron.

Obraćajući se naciji nakon smrti svoje majke, rekao je:

-Kao što je i sama kraljica učinila sa takvom nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano obavezujem da ću, tokom preostalog vremena koje mi Bog daje, podržavati ustavna načela u srcu naše nacije.

Kraljev rak, koji je danas objavljen, otkriven je tokom njegove nedavne operacije zbog benignog povećanja prostate, saopštila je Bakingemska palata. Portparol je odbio da potvrdi vrstu raka.

Monarh će uskoro započeti raspored tretmana i povući se sa javnih dužnosti na određeni period.

Bakingemska palata je u saopštenju navela:

“Njegovo veličanstvo je danas započelo raspored redovnih tretmana, tokom kojih su ga lekari savetovali da odloži javne dužnosti.

Tokom ovog perioda, Njegovo veličanstvo će nastaviti da obavlja državne poslove i zvaničnu papirologiju kao i obično.

Kralj je zahvalan svom medicinskom timu na njihovoj brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovoj nedavnoj bolničkoj proceduri.

Njegovo veličanstvo je odlučilo da podeli svoju dijagnozu kako bi sprečio spekulacije i u nadi da će to pomoći u razumevanju javnosti za sve one širom sveta koji su pogođeni rakom.”

Priča se da princ Hari žuri u Veliku Britaniju da poseti svog oca nakon vesti.

Izvor blizak princu Hariju rekao je:

-Vojvoda je razgovarao s ocem o dijagnozi. On će putovati u Veliku Britaniju da vidi Njegovo veličanstvo u narednim danima.

On će večeras leteti iz Kalifornije za London, dok će vojvotkinja od Saseksa ostati kod kuće sa njihovo dvoje dece, četvorogodišnjim princom Arčijem i dvogodišnjom princezom Lilibet.

ZAŠTO MONARSI ABDICIRAJU?

Kraljevi i kraljice abdiciraju iz više razloga – uključujući ljubav, politički pritisak ili verska uverenja.

U britanskoj istoriji, samo četiri monarha su abdicirala: Edvard Osmi, Ričard Drugi, Marija kraljica Škotske, Džejms Sedmi od Škotske (koji je takođe bio Džejms Drugi od Engleske).

Ujak kraljice Elizabete Druge, kralj Edvard Osmi, abdicirao je sa prestola 1936. da bi oženio Volis Simpson.

Dvaput razvedenu Amerikanku je kraljevska porodica navodno smatrala “nesposobnom” da jednog dana bude kraljica, pa je kralj smatrao da nema izbora osim da abdicira ako želi da se oženi sa njom.

Bio je na tronu samo 325 dana kada je potpisao abdikaciju.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije