in

Haos u Nemačkoj se nastavlja, saobraćaj drugi dan u kolapsu, državne službe strepe od rulje (FOTO)

NA drumovima Nemačke danas je drugi dan protest poljoprivrednika. Hiljade i hiljade poljoprivrednika traktorima blokira glavne saobraćajnice i nalazi se ispred ključnih vladinih institucija. Zbog masovnosti, državne službe izražavaju zabrinutost i ovaj protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji. Strahuje se da gotovo neće biti dela države koji će normalno funkcionisati.

Foto: Tanjug/AP

Kako javlja “zdfhojte” blokirani su ulazi na auto-put i ulice, a saobraćaj je paralizovan.

Poljoprivrednici širom Nemačke juče su sa 100.000 traktora demonstrirali protiv ukidanja poljoprivrednih subvencija za dizel.

Danas manje traktora na ulicama

Kako prenose nemački mediji, protest se i danas nastavlja, ali je na ulicama znatno manje traktora.

I danas će farmeri verovatno protestima ometati saobraćaj u Nemačkoj – iako u mnogo manjoj meri. U odnosu na jučerašnji početak, u planu je samo nekoliko akcija. Kako je saopštilo udruženje poljoprivrednika, planirani su miting sa traktorima u Bad Hersfeldu u Hesenu i paljenje lomače u Vezerberglandu.

Foto: Printskrin/Iks

Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber (CSU) hvali proteste poljoprivrednika kao snažan demokratski signal.

– Poljoprivrednike doživljavam kao građane koji ustaju, oglašavaju se i demonstriraju za svoje interese. Ovo je snažan znak građanskog angažmana – kaže zamenik lidera CSU.

Veber kritikuje tekuće smanjenje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel od strane savezne vlade kao nesrazmerno. „Protest, dakle, ostaje opravdan“, naglašava on.

Oglasio se ministar unutrašnjih poslova o desničarima

Ministar unutrašnjih poslova Saksonije Armin Šuster (CDU) ne vidi znakove da su se desničarski ekstremisti infiltrirali na proteste poljoprivrednika.

– Poljoprivrednici su se već unapred jasno ogradili od desničarskih ekstremističkih napora. Jasno su poručili da sami sprovode proteste, i da nema mesta desničarskim idejama – kaže Šuster za “Rajniše post”.

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, juče je nekoliko hiljada ljudi učestvovalo u demonstracijama desničarske ekstremističke partije Slobodna Saksonija u Drezdenu.

Oglasila se bivša ministarka poljoprivrede

Bivša ministarka poljoprivrede Renate Kunast iz partije Zelenih kaže za novine medijske grupe Funke da je poljoprivreda decenijama u krizi.

– Pošto je to takođe važan sektor u zaštiti klime i životne sredine, nešto se mora suštinski promeniti. Za ovo je potreban “put transformacije, a ne svršen čin bez alternativa – kaže Kunast ističući da se zalaže za “postepeno ukidanje subvencija i traženje dijaloga sa industrijom”.

Foto: Tanjug/AP

Zašto nemački poljoprivrednici protestuju?

Ratari štrajkuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je “rupa” od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

 Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije – poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Brisane su subvencije za nabavku dizela i uveden porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, srazmerno snazi motora i potrošnji goriva.

Teški traktori i poljoprivredne mašine troše velike količine dizela i poseduju motore velike snage. Nemački poljoprivrednici smatraju da oruđe na koje su navikli ne sme da se stavi u istu ravan sa privatnim automobilima.

To je razlog zašto su ozlojeđeni poljoprivrednici pozvali na blokadu cele zemlje. Uplašena Vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredne mašine i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali time seljaci nisu bili zadovoljni.

Podsećamo, grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak prošle nedelje posle podne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Severnom moru, nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije