in

HAOS U NEMAČKOJ: Prvi snimci i slike masovnog protesta poljoprivrednika

NEMAČKI list Berliner cajtung objavio je na internetu snimak nepregledne kolone vozila ispred Brandenburške kapije u prestonici. Navodi se da su stotine poljoprivrednika dovezle svoje mašine na protest usmeren protiv vlade kancelara Olafa Šolca.

Foto: EPA

Berlinski dnevnik navodi da se u celom gradu beleže problemi u saobraćaju zbog ovog protesta za koji su nemački poljoprivrednici najavili da će biti najveći ikada u istoriji te zemlje.

Jedan od korisnika društvene mreže X (bivši Tviter) naveo je u komentaru na ovaj snimak da je pred Brandenburškom kapijom oko 450 poljoprivrednika.

Berlinska policija je saopštila da mnogi traktori i poljoprivredna vozila tek idu ka gradu.

Policija u Minhenu je objavila da se prema centru trećeg najvećeg grada u Nemačkoj kreće 5.500 traktora.

– Molimo da izbegavate celo to područje – navedeno je u objavi na X.

Zašto se protestuje?

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade, koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je “rupa” od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

– Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije – poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

– Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji – istakao je službenik državne bezbednosti za “Bild”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije