in

HAOS U BUENOS AJRESU: Protesti protiv reformi

HAOS U BUENOS AJRESU: Protesti protiv reformi

VIŠE desetina ljudi povređeno je u Buenos Ajresu u sukobima policije sa učesnicima protesta protiv ekonomskih reformi novoizabranog desničarskog predsednika Havijera Mileja, javljaju argentinski mediji. Federalna policija je upotrebila gumene metke, suzavac i fizičku silu, javlja argentinska agencija “Pagina 12”.

Foto: Tanjug

Povređeno je najmanje 60 demonstranara, a jedan od njih, advokat za ljudska prava, mogao bi da izgubi oko, navodi agencija. Donji dom argentinskog parlamenta u petak je, nakon višednevne debate, usvojio predlog reformi predsednika Havijera Mileja.

Za usvajanje reformskog paketa mera glasala su 144 poslanika, a njih 109 je bilo protiv. Potrebno je da paket reformi bude ratifikovan i u Senatu Argentine, gde će se o svakoj od tačaka paketa glasati pojedinačno.

Foto: Tanjug

 

Ako budu ratifikovane u Senatu, reforme će omogućiti otkaze bez obrazloženja i drastično manje otpremnine, ukidanje obavezne naknade za prekovremeni rad i kazne za kompanije koje ne uplaćuju doprinose, navodi Rojters. Milej teži da budu ograničena prava na štrajk i porodiljsko odsustvo, pa bi prema novim pravilima trudnice mogle da odsustvuju sa posla samo 10 dana pred porođaj, umesto 45, koliko predviđa trenutni zakon.

Reformama bi bio ograničen rad sindikata, a obustava rada u takozvanim ključnim delatnostima, kao što su zdravstvo, energetika i telekomunikacije, bila bi nezakonita ako se ne obezbedi minimum 75 odsto proizvodnje ili usluga.

Foto: Tanjug

 

Manje neophodne delatnosti su, između ostalih, radio, televizija, bankarstvo i finansije, gde se mora ispuniti 50 odsto obima posla kako bi se obustava rada smatrala legalnom. Milej tvrdi da ključne reforme imaju za cilj smanjenje potrošnje i povećanje državnih prihoda kako bi se pomoglo ispunjenje glavnog ovogodišnjeg cilja – nultog deficita, jer je namera vlade da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto.

BONUS VIDEO:

U ARGENTINI OSVANUO DžINOVSKI MURAL POSVEĆEN MESIJU: Veličina impresivna


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije