in

GENERALOVO UPOZORENJE ZA ZELENSKOG? Fotografija Zalužnog ispred Banderinog portreta

GENERALOVO UPOZORENJE ZA ZELENSKOG? Fotografija Zalužnog ispred Banderinog portreta

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni fotografisao se ispred slike Stepana Bandere sa komandantom nekadašnje jedinice Desnog sektora Andrejom Stempickim.

Foto: Profimedia

To je na društvenoj mreži Iks prokomentarisao finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom, koji se zapisao da li je reč o pretnji ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenkom.

-General Zalužni pozira sa komandantom Desnog sektora ispred portreta Stepana Bandere. Upozorenje za Zelenskog? Nemojte se zezati sa mnom, ili će moji nacistički drugari doći po vas?, napisao je on.

Kim Dotkom je dodao i da će Zelenski možda morati da se preseli u SAD, kao i da je Bandera bio nacistički kolaboracionista koji je ubio hiljade Jevreja.

Zalužni, inače, nikada nije krio svoje veze sa Desnim sektorom, ukrajinskom ekstremno desničarskom organizacijom čije je vojno krilo učestvovalo u borbama u Donbasu od 2014. godine, kao i sa vodećim ljudima iz te organizacije.

On je krajem 2021. godine imenovao Dmitra Jaroša, osnivača Desnog sektora i nekadašnjeg komandata njegovog vojnog krila, kao svog savetnika.

Zalužni je takođe u junu 2022. godine posthumno odlikovao još jednog pripadnika Desnog sektora, Tarasa Bobaniča, koji je poginuo u borbama u okolini Harkova.

Ukrajinski general se i ranije fotografisao sa pripadnicima te organizacije, uključujući i sa samim Stempickim.

Vojno krilo Desnog Sektora, Ukrajinska dobrovoljačka garda, osnovana je u julu 2014. godine, tokom rane faze sukoba u Donbasu koji je izbio nakon puča u Kijevu tokom Euromajadana.

Ta jedinica prestala je da postoji u novembru 2022, kada je transformisana u 67. odvojenu mehanizovanu brigadu “DUK” i poslata na obuku u Veliku Britaniju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije