in

Francuska i Španija se pridružile Italiji u odluci da ne učestvuju u napadima

FRANCUSKA i Španija pridružile su se danas Italiji u odluci da ne učestvuju u američkim i britanskim napadima na Hute u Jemenu i nisu čak ni potpisale saopštenje 10 zemalja koje opravdava napad.

Foto Tanjug/AP

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izvele su desetine vazdušnih napada širom Jemena tokom noći u znak odmazde za ponovljene napade Huta na jednu od najprometnijih brodskih ruta u svetu, preneo je Rojters.

Holandija, Australija, Kanada i Bahrein pružile su logističku i obaveštajnu podršku za operaciju, naveli su američki zvaničnici.

Nemačka, Danska, Novi Zeland i Južna Koreja potpisale su zajedničko saopštenje sa ovih šest država u kome se opravdavaju napadi tokom noći i upozorava da će biti sprovedene nove mere za zaštitu slobodnog toka trgovine na Crvenom moru ako Huti ne odstupe.

Govoreći pod uslovom da ne bude imenovan francuski zvaničnik je rekao da se Pariz plaši da bi, ako bi se pridružio napadima predvođenim SAD, izgubio uticaj koji ima u pregovorima za smirivanje tenzija između Hezbolaha i Izrael.

Signalizirajući moguću prećutnu podršku akciji SAD, francusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem je navelo da Huti snose odgovornost za eskalaciju.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles izjavila je da Madrid

nije pristupio vojnoj akciji u Crvenom moru jer želi da promoviše mir u regionu.

-Svaka zemlja mora da pruži objašnjenja za svoje postupke. Španija će uvek biti posvećena miru i dijalogu, rekla je ona novinarima u Madridu.

Izvor u kabinetu italijanske premijerke Đorđe Meloni rekao je da je Italija odbila da potpiše saopštenje i da zbog toga nije zatraženo od nje da učestvuje u napadu na Hute.

Izvor iz vlade je rekao da je od Italije zatraženo da učestvuje, ali da je ona to odbila iz dva razloga, prvo zato što je za učešće Italije potrebno odobrenje parlamenta, za šta bi trebalo vremena, a drugo zato što Rim preferira da vodi “mirnu” politiku u Crvenom moru.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije