in

EVROPA PRIPREMA PLAN “B” ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

Foto: AP

– Dobro je što Evropska komisija priprema plan B do 1. februara, prema kojem se može pružiti finansijska podrška Ukrajini bez korišćenja budžeta EU. Ovo je dobra odluka! Plan B Evropske komisije je mađarski plan A – napisao je Orban na svojoj stranici na Iksu.

List Politiko objavio je 9. januara, pozivajući se na evropske diplomate i dokument Evropske komisije upućen belgijskom predsedavajućem Savetu EU, da bi Mađarska mogla da odobri pomoć Ukrajini ako sredstva budu došla iz vanbudžetskih izvora i to ne odmah, već postepeno, na godišnjem nivou.

Novi plan, o kome će se raspravljati na vanrednom samitu EU 1. februara, obezbeđuje Ukrajini 12,5 milijardi evra godišnje kroz grantove i zajmove. Tako će za četiri godine ukupan iznos iznositi 50 milijardi evra, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

U IZNIMNIM SLUČAJEVIMA: Kako se predaje slava nasledniku-može li se slaviti u kafani


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije