in

Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

EVROPSKA unija mora da donese hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to pre nego što SAD potencijalno odluče da obustave ili smanje svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Foto: Ludovic Marin, Pool via AP/Shutterstock/Ilustracija

Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, on je rekao da ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spreči pobeda Rusije, SAD preko NATO-a više ne bi mogle da ”imaju monopol u određivanju budućih odnosa sa Moskvom”, prenosi Gardijan.

– Evropa je imala sreće što je imala Ameriku za partnera, ali moramo da budemo lucidni. Ukrajina je deo evropskog kontinenta i šta god da Amerika odluči, mi moramo da donesemo ispravne i smele odluke da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod. Ovo je odlučujući trenutak za Evropu. Moramo biti spremni da delujemo kako bismo odbranili i podržali Ukrajinu šta god je potrebno i šta god Amerika odluči – rekao je Makron.

Kako navodi Gardijan, takve Makronove izjave deluju kao upozorenje za Evropu da poveća podršku za odbranu Ukrajine i da se pripremi za mogućnost da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ne odobri budžet za pomoć Kijevu kroz Kongres, ili da Bajden na predstojećim predsedničkim izborima izgubi od najverovatnijeg kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa.

Makron je ocenio da Evropa mora da uradi sve što je potrebno u godinama koje dolaze, i to po svaku cenu.

– Prava cena ruske pobede i na kratak i dugi rok je previsoka za sve nas – rekao je francuski predsednik i dodao da, ako Rusija pobedi, Evropa će ostati bez funkcionalne bezbednosne arhitekture na istočnom krilu NATO, Kavkazu i centralnoj Aziji.

On je izjavio da je do invazije Rusije došlo delimično zato što Evropa nije samostalno odlučivala o strategijama odbrane i što nije bula uključena u pregovore koje su vodile isključivo SAD i Rusija.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE –  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije