in

ENDRU I HARI OSTAJU BEZ STATUSA ZAMENIKA? Kralj Čarls razmatra izmenu važnog zakona

BRITANSKI kralj Čarls III razmatra da izmeni zakon star 85 godina, što bi značilo da bi princ Endru i princ Hari mogli da izgube svoj “status zamenika” kao državni savetnici.

Foto: Tanjug/AP photo

Prema sadašnjim pravilima, dvojica prinčeva i princeza Beatris mogli bi da budu pozvani kao državni savetnici da privremeno zamene kralja Čarlsa ako on nije u mogućnosti da obavlja službene dužnosti zbog bolesti ili odsustva u inostranstvu, piše Independent. 

Prema zakonu o regentima iz 1937, državni savetnici uključuju supružnika suverena i naredne četiri osobe u naslednom redu koje su starije od 21 godine.

Međutim, kralj navodno planira da promeni zakon kako bi sprečio da članovi kraljevske porodice koji nisu aktivni u “Firmi”, kako se zove kraljevska porodica, budu državni savetnici. Tim potezom bi Endru, Hari i Beatris postali nepodobni za ulogu.

Foto: Tanjug/AP photo

Posle smrti kraljice Elizabete II, Kamila, nova kraljica supruga, princ Vilijam, princ Hari, princ Endru i princeza Beatris postali su državni savetnici.

Endru, vojvoda od Jorka, više nije član kraljevske porodice, pošto se povukao sa javnih dužnosti u novembru 2019. nakon reakcije na njegovo prijateljstvo sa osuđenim pedofilom DŽefrijem Epstajnom. A od smrti njegove majke prošle nedelje došlo je do novog ispitivanja njegovog statusa državnog savetnika.

Državni savetnici su ovlašćeni da obavljaju većinu službenih dužnosti suverena, na primer, da prisustvuju sastancima Tajnog saveta, da potpisuju rutinske dokumente i da primaju akreditive novih ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Čarls i Vilijam su u maju umesto kraljice otvorili novu sednicu parlamenta kada je, zbog zdravstvenih problema, Elizabeta bila vezana za svoje odaje.

Foto: Tanjug/AP photo

Međutim, postoji niz ključnih ustavnih funkcija koje se ne mogu delegirati, uključujući pitanja Komonvelta, raspuštanje parlamenta, osim na osnovu izričitog uputstva monarha i imenovanje premijera.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije