in

Ekonomski rat sa Rusima je propao

GOVOR Olafa Šolca na otvaranju opšte debate o nacrtu budžeta Nemačke za 2023, u kojem je rekao da privreda samouvereno stoji na nogama, izazvao je žestoke borbe reči, piše “Magyarnemzet”.

Olaf Šolc, Foto EPA

Oštre debate, oštre kritike i žestoke verbalne borbe, karakterisale su parlamentarne rasprave o nemačkom nacrtu budžeta poslednjih dana.

Ono što je rečeno jasno pokazuje da Nemačka mora da se pripremi za teške mesece.

Posle finansijske krize, izbegličke krize i pandemije, sada se mora pripremiti i za veliku krizu koja će verovatno još više potresti Nemačku nego ranije. 

Fridrih Merc, lider parlamentarne frakcije Hrišćansko-demokratske unije i Bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), doveo je u sumnju podobnost nemačke vlade. 

Lider frakcije CDU/CSU osvrnuo se na paket mera od 65 milijardi evra koji je vladina koalicija predstavila na početku budžetske nedelje Bundestaga.

Prema Merzu, odluka ministra ekonomije Roberta Habeka da zadrži samo dve od tri nuklearne elektrane u rezervi do aprila dostigla je „nivo iracionalnosti koji se više ne može opisati“.

Roberta Habeka je takođe žestoko kritikovala desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD). 

Lider AfD frakcije Tino Krupala rekao je da Habek „zna o ekonomiji onoliko koliko slep čovek zna o bojama“. 

On je dodao:

 – Ekonomski rat, koji na osnovu sankcija potpiruje ekonomski ministar Zelenih Robert Habek, šteti Nemačkoj i našim građanima, ali ne i Rusiji.

BONUS VIDEO:

POMRAČENJE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije