in

Držao im obuku u Africi, jedan manevar posebno bio u fokusu (FOTO)

Držao im obuku u Africi, jedan manevar posebno bio u fokusu (FOTO)

SAD su optužile bivšeg pilota američkih marinaca Daniela Dugana da je kineskim pilotima nezakonito držao “vojnu obuku” i da je primio više od 100.000 dolara da ih nauči kako da slete na nosače aviona, prenosi Gardijan.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U optužnici, podignutoj u američkom okrugu Kolumbija, navodi se da je naturalizovani Australijanac primio 12 uplata od 9.900 dolara ili 9.500 dolara, a u priznanicama je navedeno da je osnov “trening u cilju ličnog razvoja”.

Navodi se da je plaćanja vršila neimenovana kompanija sa sedištem u Kini koja, prema američkoj vladi, “nabavlja vojnu opremu i tehničke podatke za vladu i vojsku NR Kine”.

Veteran-pilot borbenog aviona navodno je “držao vojnu obuku pilotima NRK” kroz južnoafričku školu leta u tri navrata 2010. i 2012. dok je još bio američki državljanin, prema optužnici.

Dugan je takođe optužen za obučavanje kineskih pilota kako sleteti na nosače aviona, ocenjivanje kineskih vojnih pilota pripravnika i pružanje vazduhoplovnih usluga u Kini, a sve bez potrebnog odobrenja američkog Stejt departmenta.

Bivši američki pilot, sada australijski državljanin, uhapšen je u svom domu u Novom Južnom Velsu u oktobru, a optužen je, između ostalog, zbog obučavanja kineskih pilota za kršenje američkog embarga na naoružanje, navodi britanski list.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE RUSA I KINEZA – Pogledajte letove iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije