in

Dometi jubilarne 60. Minhenske konferencije o bezbednosti

Dometi jubilarne 60. Minhenske konferencije o bezbednosti

Još više naoružavanja u Evropi, u kontekstu rata u Ukrajini, jedna je od glavnih smernica kojom će se povoditi zapadni saveznici tokom Minhenske konferencije o bezbednosti koja se održava od petka do nedelje.

Foto: Tanjug

U najavama ovog skupa, preovladava atmosfera da je dalje naoružavanje jedini način suprotstavljanja Rusiji. Očekuje se da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatraži od zemalja članica da inteziviraju proizvodnju oružja i da ga dodatno dostave Ukrajini. Među ovim željama su i dronovi i borbeni avioni F16.

Istaknuto je da se 60. jubilarna konferencija u Minhenu otvara u situaciji kada je Nemačka pokrenula istorijsku modernizaciju svoje vojske, i kada smatra da je Ukrajina nedovoljno naoružana, naročito od strane Francuske. Izvori bliski samitu naglašavaju da se nemački ministar odbrane i vrlo uticajni političar Boris Pistorijus sprema da ponovo ukaže na to da NATO zemlje treba da se spreme za rat. U Nemačkoj otvoreno strahuju od mogućeg direktnog sukoba s Rusijom u istočnom krilu Alijanse.

Kao veliki bezbednosni izazov vidi se i rat u Gazi. Strahuje se i od povećanih napetosti u Indopacifičkoj zoni. Iz ugla organizatora, strah je prisutan i zbog toga što je Kina “sve sigurnija u sebe”. Ruski uticaj u svetu se takođe posmatra kao pretnja, a s tim u vezi i serija nedavnih državnih udara u regionu Sahela, gde je francuski uticaj zamenjen ruskim.

Ističe se da će svet ove godine biti suočen s rastom geopolitičkih tenzija i ekonomskom nebezbednošću. Zabrinjavaju i nove forme konflikata koje prete svetu. Smatra se da je mondijalizam dosegao vrhunac i da kreće silaznom putanjom. Kao jedna od velikih pretnji po bezbednost vide se i velike migracije stanovništva koje izazivaju ekonomska situacija, ali i ratovi i klimatske promene.

Na Minhenskoj konferenciji, koja se održava uz ogromne bezbednosne mere, učestvuje oko petsto najviših zvanica iz celog sveta, među kojima pedesetak šefova država ili vlada, stotinak ministara i mnoštvo vojnih i bezbednosnih stručnjaka. Delegaciju SAD predvode potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije