in

Dobija doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je danas nov zakon koji mu daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i značajno pooštrava uslove za predsedničke kandidate, sprečavajući opozicione lidere koji žive u inostranstvu da se kandiduju na budućim predsedničkim izborima.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Prema novousvojenom zakonu, pravo da se kandiduju na predsedničkim izborima imaju samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj državi.

Dodatno, tekst zakona predviđa da Lukašenko, ukoliko ode sa vlasti, “ne može da odgovara za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsedničkih ovlašćenja”, ali i da će predsedniku i članovima njegove porodice biti obezbeđena doživotna zaštita države, medicinska nega, životno i zdravstveno osiguranje.

Nakon povlačenja sa mesta predsednika, Lukašenko bi takođe postao stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Nova mera, piše AP, iako se teoretski, odnosi na svakog bivšeg predsednika i članove njegove porodice, mogla bi da ima za cilj dalje jačanje moći Lukašenka, koji Belorusijom vlada gotovo 30 godina, i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledećim predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe 2025. godine.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je pobegla u susednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da novi zakon predstavlja Lukašenkov odgovor na njegov “strah od neizbežne budućnosti”, sugerišući da Lukašenka mora da brine šta će mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

-Lukašenko, koji je uništio sudbine hiljada Belorusa, biće kažnjen po međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena, rekla je Tihanovskaja.

Politička opozicija u zemlji traži istragu o nestancima opozicionih političara i odvođenju ukrajinske dece iz Ukrajine, za koje je beloruski lider optužen.

-Osiguraćemo da diktator bude priveden pravdi, rekla je Tihanovskaja, ističući da se iza rešetaka u Belorusiji još uvek nalazi oko 1.500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.

Belorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora za šesti mandat u avgustu 2020. godine, koji opozicija i Zapad nisu želeli da priznaju.

U to vreme, beloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi.

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije