in

Detalji sa prvog ročišta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu

JUŽNA Afrika nedvosmisleno je osudila Hamasovo ciljanje civila, Palestinaca i drugih grupa, kao i uzimanje talaca 7. oktobra 2023. godine, ali nijedan oružani napad na državnu teritoriju, bez obzira na to koliko ozbiljan bio, ne može pružiti bilo kakvo opravdanje za kršenje konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu. Izraelski odgovor na napad Hamasa je prešao tu liniju.

Tanjug

Ovo je juče pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu poručio Ronald Lamoa, ministar pravde Južne Afrike, zemlje koja je početkom decembra podnela tužbu najvišem sudskom telu UN protiv Izraela za navodni genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, zahtevajući istovremeno hitnu obustavu izraleskih napada u enklavi. Sudije MSP u Hagu juče su saslušale obrazloženja predstavnika Južne Afrike koji optužuje Tel Aviv za kršenje dva člana konvencije UN o genocidu iz 1948. godine, koju su potpisale obe zemlje.

Izrael se prvi put u istoriji našao na optuženičkoj klupi međunarodnog suda. Izrael, koji je tužbu ocenio kao “apsurdnu”, optuživši Južnu Afriku da igra ulogu “đavoljeg advokata” za Hamas, danas će izneti odbranu. Izraelski predsednik Isak Hercog već je nazvao optužbe “groznim i besmislenim”.

– Ponosno ćemo predstaviti naš slučaj upotrebe samoodbrane prema humanitarnom pravu. Izraelska vojska čini sve što je u njenoj moći, pod izuzetno komplikovanim okolnostima na terenu, da osigura da ne dođe do neželjenih posledica i civilnih žrtava – rekao je Hercog.

I američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je tužbu kao neosnovanu i “remetilački čin” od napora da se zaustavi rat Izraela i Hamasa.

Adila Hasim iz advokatskog tima koji predstavlja Južnu Afriku pred MSP rekla je, međutim, da su Palestinci u Gazi ubijeni ako nisu uspeli da se evakuišu, zatim na mestima na koja su pobegli, pa čak i dok su pokušavali da se kreću bezbednim rutama koje je Izrael označio.

– Nivo izraelskih ubistava je toliko obiman da nigde nije bezbedno u Gazi. Uništenje je izvan svakog prihvatljivog pravnog, a kamoli humanog opravdanja – rekla je ona.

Njen kolega advokat Tembeka Ngcukaitobi je optužio izraleske lidere, vojne komandante i druge zvaničnike da su “sistematski i eksplicitno u izjavama iznosili genocidnu nameru”.

– Te izjave vojnici ponavljaju na terenu u Gazi dok učestvuju u uništavanju Palestinaca i fizičke infrastrukture Gaze – rekao je on.

Advokatica Blin Ni Gralaih kritikovala je međunarodnu zajednicu rekavši da je ona u više navrata podbacila.

– Međunarodna zajednica nastavlja da razočarava palestinski narod, uprkos otvorenoj, dehumanizujućoj, genocidnoj retorici izraelskih vladinih i vojnih zvaničnika, praćenoj akcijama izraelske vojske na terenu – navela je ona oštro, zaključivši da “svet treba da se stidi situacije u Gazi”.

Odluka o uvođenju mera u slučaju pred MSP biće doneta najverovatnije do kraja meseca. Odluke tog suda su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede. Slučaj se, ako MSP konstatuje krivičnu odgovornost, prosleđuje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS). Za razliku od MKS, MSP ne može krivično da goni pojedince za zločine, kao što je genocid, ali njegova mišljenja imaju težinu u UN i drugim međunarodnim institucijama.

Sukobili se ispred suda

ISPRED Međunarodnog suda pravde u Hagu juče je vladala uzburkana atmosfera. Holandska policija borila se da razdvoji grupe palestinskih i izraelskih pristalica koji su se okupili uoči ročišta. Na stotine ljudi koji su mahali palestinskim zastavama pozivalo je ispred viskog doma na prekid vatre, dok su izraelske pristalice postavile ekran na kojima su se prikazivale fotografije talaca koje Hamas još drži u Gazi. Propalestinski protesti održani su i u Kejptaunu, u Južnoj Africi.

Habek: Ne razumem optužbe

NEMAČKI ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek rekao je juče u izraelskom gradu Zderotu da ne razume tužbu za genocid. Rekao je da oseća empatiju prema ljudima u enklavi koji gube porodice i decu “kao rezultat ovog užasnog sukoba”, istakavši da Izrael ne može da nastavi sa vojnim akcijama kao do sada. “Ali genocid je nešto drugo, to je namerna želja da se zbrišu etničke grupe ili verske zajednice, to je namerno istrebljenje”, rekao je Habek.

Zahtev za hitne mere

AMBASADOR Južne Afrike u Hagu Vusi Madonsela izložio je detalje o zahtevima za privremene mere, zatraživši da se one hitno razmotre na sudu. Traži “da Izrael obustavi vojne operacije protiv Gaze, zaustavi vojne operacije, prestane da ubija Palestince i raseljava ih i osigura im pristup hrani, vodi, zdravstvenoj zaštiti i osnovnoj infrastrukturi, kao i da preduzme sve razumne akcije da spreči genocid”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije