in

Detalji napada na meksički zatvor, broj žrtava porastao

Detalji napada na meksički zatvor, broj žrtava porastao

U NAPADU na zatvor u meksičkom pograničnom gradu Huarezu poginulo je 19 ljudi, a vođa kartela je uspeo da pobegne zajedno sa još dvadesetak zatvorenika, saopštile su danas vlasti te zemlje.

FOTO: AP/Tanjug

Ministar odbrane Luis Krescencio Sandoval rekao je na konferenciji za novinare da je naoružana grupa, koja je bila u oklopnim vozilima, pokrenula gotovo istovremene napade na zatvor i opštinsku policijsku stanicu, preneo je Rojters.

Vlasti su saopštile da se napad u nedelju ujutru poklopio sa pripremama za novogodišnje posete.

Kako je rekao Sandoval, poginulih je bilo najmanje njih 14, ali je do ponedeljka ovaj broj porastao na 19, i to 10 stražara, sedam zatvorenika i dva napadača.

Napad je omogućio da 25 zatvorenika, uključujući Ernesta Alfreda Pinona de la Kruza, poznatog i kao “El Neto”, pobegne.

– Pinon je glavni napadač kartela Los Meksikles sa sedištem u Huarezu – rekla je ministarka bezbednosti Rosa Icela Rodrigez na konferenciji za novinare. Takođe je rekla da su savezne vlasti pozvane da obuzdaju nemire.

Dodala je da državni organi nisu tražili da se ijedan opasni zatvorenik, poput “El Neta”, premesti iz pretrpanog zatvora na lokaciju sa višim stepenom bezbednosti.

Državni tužilac Roberto Havijer Duarte rekao je na odvojenoj konferenciji za novinare u ponedeljak da će državni organi “potpuno očistiti zatvorski sistem” kao odgovor na napad i da će oni koji su krivi za korupciju biti krivično gonjeni.

Incident u nedelju doveo je do jednog od najvećih broja žrtava u napadima na zatvor u Meksiku poslednjih godina, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: POŽARI NA SVE STRANE: Pogledajte posledice granatiranja Makejevke


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije